‘Negatieve massa’ gemaakt

Vloeistof met negatieve massa

In de grafiek (a) het Bose/Einsteincondensaat met negatieve massa. In b) het condensaat in de tijd (ms) (afb: Phys.Rev. Letters)

Ik weet niet wat ik me daarbij moet voorstellen, maar het bericht gaat dat natuurkundigen van de universiteit van (de staat) Washington een vloeistof hebben gemaakt met een ‘negatieve massa’. Als je daar tegenaan duwt dan heeft die vloeistof niet de neiging in de duwrichting te bewegen, maar daar juist tegenin. Overigens zal je dat niet snel proberen, want de vloeistof is afgekoeld tot vlak boven het absolute nulpunt.
Het schijnt al eens vaker gebeurd te zijn. Het fenomeen zou gebruikt kunnen worden om sommige ideeën rond het heelal te kunnen toetsen, stelt natuurkundig astronoom Michael Forbes. In theorie kan een massa negatief zijn zoals ook een lading negatief kan zijn.
Het schijnt dat je zo’n negatieve massa kunt creëren door (rubidium)atomen af te koelen tot net boven het absolute nulpunt (-273°C of 0 K). Dan krijg je een zogeheten Bose/Einsteincondensaat. In die staat bewegen de atomen zo traag, dat ze zich, overeenkomstig de regels van de kwantummechanica, als golven gaan gedragen. Ze stemmen zich ook op elkaar af en worden een supervloeistof, een vloeistof die stroomt zonder energieverlies. Om de atomen tot die toestand te brengen gebruikten de onderzoekers lasers. Die hielden de atomen ‘vast’ in een ruimte van enkele tienden van millimeters. Dan hebben die rubidiumatomen nog een normale massa.

Lasers

Om uiteindelijk een negatieve massa te krijgen gebruikten de onderzoekers een tweede stel lasers, die de atomen heen en weer kaatsten, waardoor hun spin verandert en de massa ‘negatief’ wordt.
De door de onderzoekers gebruikte methode om de atomen af te koelen zou wat hordes hebben genomen die bij eerdere pogingen te hoog zouden zijn geweest. Forbes: “Wat hier voor het eerst is gelukt is de uitstekende controle over de aard van de negatieve massa, zonder problemen.(…) Dit geeft ons een omgeving om fundamentele, vreemde verschijnselen te bestuderen.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.