Enkele maanden voor de VN-klimaatconferentie in Glasgow roept het internationale energieagentschap ( IEA) in Parijs op niet meer te investeren in nieuwe installaties voor de fossiele industrie.
De wereld van de mensen moet van de koolstofverbranding af. Doel is de wereld in 2050 ‘klimaatneutraal’ te maken, dat wil zeggen dat er per saldo geen broeikasgassen meer worden uitgestoten (in feite zal de wereld ‘klimaatnegatief’ moeten worden om de oude situatie van voor de industriële revolutie weer te bereiken).
Dat vereist drastische maatregelen maar tot nu toe lijken landen daar toch weinig haast mee te maken. 2050 is voor vele politici een onbereikbaar verre toekomst. Het IEA heeft nu een route beschreven op weg naar een wereld die geen broeikasgassen meer de atmosfeer instuurt. Het rapport is geschreven op verzoek van het voorzitterschap van de klimaatconferentie (COP29).
Er is in december 2015 wel een klimaatakkoord gesloten, maar al snel bleek dat de toegezegde bijdragen aan vermindering van de broeikasgasuitstoot onvoldoende zijn om de doelstelling (aardopwarming onder 2°C houden, liefst onder 1,5°C) te halen. Dan zou in 2050 nog zo’n 22 miljard ton CO2 worden uitgestoten.
Het probleem is dat de bijdragen grotendeels niet zijn ‘vertaald’ in concrete maatregelen. Er zit erg veel ruis op de lijn. “Er is een groot verschil tussen wat gezegd wordt en wat gedaan wordt”, zegt Fatih Birol van het IAE. “Wat de uitstoot betreft zal dit jaar een van de slechtste jaren zijn. We willen in dit rapport lanten zien wat de energiesector moet doen tot 2050.” Dat zou volgens hem zijn gekomen door misverstanden, maar volgens mij heeft dat meer ter maken met onwil en gebrek aan politieke durf.
Bron: Le Monde