Toverdoek maakt (je) onzichtbaar

Tovermantel

Tovermantel

Heel nieuw is het, dacht ik, niet, de toverdoek die voorwerpen onzichtbaar maakt. Nu zou het nog om heel kleine voorwerpen gaan, maar uiteindelijk zou het mogelijk mensen onzichtbaar te maken, als die zich tenminste doodstil kunnen houden. 
Ik zit me even suf te peinzen wat je daar nu mee moet. Ik kan even niks anders bedenken dan toepassing in het goochelcircuit. Militair zou er iets mee te doen zijn. Hoe dan ook, onzichtbaarheid wordt allerwegen nagestreefd door vele onderzoeksgroepen. De meeste groepen proberen de onzichtbaarheid te verwezenlijken met behulp van materialen met een negatieve brekingsindex. In 2006 lukte het een groep van de Amerikaanse Duke-universiteit om elektromagnetische straling om een object te leiden,  zodat dat daardoor onwaarneembaar werd. Sindsdien werd er verder aan die techniek gesleuteld, maar die werkt eigenlijk alleen bij licht met een bepaalde frekwentie en niet al te grote voorwerpen. Duitse onderzoekers zijn er onlangs in geslaagd ook grotere voorwerpen weg te moffelen, maar ook hun aanpak heeft zo zijn beperkingen zoals verplicht matglas en mist. De onderzoekers uit Californië hebben het nu anders aangepakt. Ze hebben een soort onzichtbaarheidsmantel gemaakt die het opvallende licht terugkaatst.
Op het oppervlak van de mantel zitten veel kleine goudantennes, die licht opnemen en doorgeven. De grootte van de antennes bepaalt hoe dat licht weer wordt doorgegeven. Het ziet er dan net uit alsof het via een vlak wordt gereflecteerd waarop het, nu onzichtbare object, ligt. Erg handig is het allemaal niet, want de tovermantel moet voor elk voorwerp op maat gemaakt worden. De onderzoekers laten de kunsten zien aan de hand van een plaatje van 0,036 mm waarop ‘stekels’ van eenduizendste mm zijn aangebracht. Dit mikrolandschap bedekten ze met een tovermantel met een dikte van slechts 80 nm (1 nm is 1 miljoenste mm). En ja hoor, het voorwerp bleef bij rood licht onzichtbaar. Ik vraag me hierbij af of zo’n klein voorwerp zonder tovermantel al zichtbaar is, maar goed, ik wil de pret niet drukken.

De onderzoekers denken dat de techniek ook voor grotere voorwerpen te gebruiken valt. Dan zal er toch wel wat moeten worden veranderd, want het werkt niet onder normaal licht. Tja, als de jongens (en meisjes) maar van straat zijn, denk ik regelmatig bij dit soort onderzoek. Niet helemaal flauwekul, maar het komt toch aardig in de buurt.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.