Vertraging aardopwarming zou nooit hebben plaatsgehad

AardopwarmingHet verhaal ging dat in het begin van deze eeuw de aardopwarming een pas op de plaats zou hebben gemaakt, maar volgens onderzoek van de Stanford-universiteit (VS) ontbreekt elk bewijs daarvoor. 

“We hebben diverse studies op dat terrein getoetst op statistische degelijkheid”, zegt statisticus Bala Rajaratnam. Het gaat om de periode tussen 1998 en 2013 waarin de aardopwarming tot stilstand zou zijn gekomen. De exercities van Rajatnam en zijn medeonderzoekers leverden op dat ze nergens bewijs hadden gevonden dat die ‘pauze’ of zelfs maar een vertraging van de opwarming er ook daadwerkelijk is geweest.
Een recente studie onder aanvoering van Thomas Karl van NOAA maakte aannemelijk dat veel oceaanboeien die gebruikt worden voor het meten van de oppervlaktetemperatuur van de oceanen lagere waarden aangeven dan metingen met schepen. Als die meetverschillen worden verrekend, dan blijft er niets van de opwarmingspauze over. “Het is niet zo dat we een nieuwe statistische truc hebben uitgehaald om een bepaald resultaat te krijgen”, zegt Rajaratnam. “Er is een debat in de wetenschap over die pauze en we realiseerden ons dat de aannames van de klassieke statistische methodes niet geschikt zijn en dus ook geen betrouwbare antwoorden opleveren.”
Zijn groep onderzocht methodisch niet alleen de temperatuurgegevens, maar bekeek ook de gebruikte statistische middelen voor de analyse van de gegevens. Veel van die gebruikte, klassieke middelen zijn ooit ontwikkeld voor andere vakgebieden zoals biologie of geneeskunde en niet ideaal voor geofysische processen, stellen de onderzoekers.
Een probleem is dat zowel het een als het ander statistisch lastig is aan te tonen, omdat het aantal meetpunten vrij klein is, terwijl de meeste statistische benaderingen afhankelijk zijn van grote hoeveelheden gegevens.
Dat probleem schijnt te omzeilen met een methode die medeonderzoeker Joseph Romano in 1992 bedacht en die hij subsampling noemde. Romano: “We hebben dat idee genomen en het aangepast. Als we de zo behaalde resultaten vergeleken met de uitkomsten van de klassieke statistische methodes, vonden we dat het statistische betrouwbaarheid van onze aanpak 100 keer groter was dan we hebben gerapporteerd aan de NOAA-groep.”
Als ze hun aanpak op de waarnemingen loslieten, dan was er geen sprake van vertraging of stilstand van de opwarming tussen 1998 en 2013. In feite was er geen onderscheid met meetgegevens uit eerdere periodes. Aardopwarming is een nogal ‘wild’ systeem, maar er is volgens de onderzoekers wel een trend in te ontdekken en die trend is stijgend, ook tussen 1998 en 2013.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.