Het ondoorzichtige doorzichtig maken (e.o.)

(On)doorzichtigheid

Met twee lichtbundels kunnen je ‘spelen’ me de (on)doorzichtigheid van voorwerpen (afb: UT)

Het lijkt een onmogelijke truc om het ondoorzichtige doorzichtig te maken, maar onderzoekers van de universiteit van Twente lijken daar toch in geslaagd te zijn. De truc heet ‘golffrontvorming’ (we hebben het dan over lichtgolven). Dat zou een manier zijn om licht te ‘programmeren’, een techniek die de onderzoekers al eerder hadden bedacht. Die techniek belooft iets voor het bekijken van ondoorzichtige, biologische en andere monsters onder een microscoop.
Als je met twee lichtbundels onder een hoek op ondoorzichtige voorwerpen schijnt, zoals een haar of een staafje kiezel, dan kan je die doorzichtig maken. Het verschijnsel wordt wederzijdse uitdoving en transparantie genoemd en was theoretisch voorspeld, maar nooit eerder waargenomen. Het verschijnsel kan zich ook in de praktijk voordoen, toonden de Twentse onderzoekers nu aan.
Als licht op een voorwerp valt wordt dat gesplitst en verstrooid, maar interfereert ook met het doorgaande licht. Als je dat voorwerp nu met een lichtbundel beschijnt onder een andere hoek (dan de eerste) dan zou je verwachten, stelt het persbericht (en niet ik; as), dat het afgebogen licht alleen wisselwerkt met de bundel die de afbuiging veroorzaakt, maar die wisselwerkt ook met de andere bundel (zoals ik al verwachtte, in mijn onnozelheid; as).
Daar komen we op het programmeren van licht, de golffrontvorming. In 2007 lieten de onderzoekers zien dat ze een heldere lichtvlek konden veroorzaken op de achterkant van een ondoorzichtig voorwerp. De vraag kan er dan bij je opkomen of het mogelijk is die hoeveelheid doorgaand licht te beïnvloeden met behulp van een andere lichtbundel. Oftewel: kan ik dat ondoorzichtige voorwerp doorzichtig maken?

Doorzichtig maken

Dat kan dus. De wisselwerking tussen die twee bundels is een knop waaraan je kunt ‘draaien’, van on- tot doorzichtigheid. De onderzoekers bleken een haar en een staafje kiezel (silicium) geheel doorzichtig te kunnen maken, maar ook twee keer zo ondoorzichtig.

Deze ’truc’ heeft niets te maken met beeldmanipulatie achteraf en zou prima kunnen dienen om de bruikbaarheid van microscopen te vergroten of bij andere toepassingen waarbij ondoorzichtigheid lastig is. Zou dat ook een manier kunnen zijn om, ik noem maar wat, in koffers te kunnen kijken met gewoon licht?

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.