Natuur de bron voor al onze geneesmiddelen (?)

Een alkaloïde uit een tropische plant mogelijk werkzaam tegen alvleesklierkanker

Een plant verwant met lianen in het tropisch regenwoud van Congo voedt de hoop op een medicijn tegen alvleesklierkanker

Er zijn mensen die beweren dat de natuur zo niet alle dan toch vele oplossingen biedt voor een een reeks aan ziektes. Medicijnmannen die deden niet maar wat. Nu zouden een bepaalde tropische plant, verwant aan lianen, een verbinding bevat waar kankercellen dood van gaan (en gezonde cellen

kennelijk niet). Gerhard Bringmann van de Julius-Maximiliansuniversiteit in in Würzburg (D) en Suresh Awale van de universiteit van Toyama ontdekten een stof die als uitgangsstof voor medicijnen zou kunnen dienen die kansrijk zouden kunnen zijn tegen de nog steeds zeer dodelijke alsvleesklierkanker .
Mensen waarbij alvleesklierkanker wordt gediagnosticeerd hebben nog steeds weinig goede vooruitzichten. De kans dat ze die ziekte na diagnose langer dan vijf jaar overleven is maar een paar procent. Deze kankersoort ontwikkelt zich zo onstuimig dat de kankercellen zuurstof en voedingsstoffen tekort komen. De meeste cellen leggen dan het loodje, maar de alvleesklierkankercellen schijnen een ‘vluchtroute’ te hebben. Ze activeren de signaalroute Akt/mTOR.
Kankeronderzoekers zijn dan ook op zoek naar verbindingen die die signaalroute onderbreken. Dan gaat uiteraard de voorkeur uit naar stoffen die giftig zijn voor kankercellen in voedselnood. Die schijnen dan antibezuinigingsverbindingen genoemd te worden.
De onderzoekers in Japan en Duitsland waren al op het spoor gekomen van bepaalde stoffen (alkoloïden) met antibezuinigingsmogelijkheden in planten gevonden zijn in de bossen van Congo (het arme, verscheurde land). Nu hebben ze, kennelijk, een veelbelovend alkaloïde (ancistrolikokine E3) geïsoleerd uit de twijgen van de die plant, Ancistrocladus likoko. Ook vonden ze een andere verbinding die mogelijkheden biedt in de bestrijding van alvleesklierkanker. De alkaloïde zou niet giftig zijn in omstandigheden waarbij zuurstof en voedingsstoffen voldoende aanwezig zijn.

Ancistrolikokine E3

Ancistrolikokine E3 verandert de structuur van de kankercellen nogal drastisch. Uiteindelijk leidt dat tot het afsterven van de cellen. De verbinding voorkomt ook dat kankercellen uitzaaien, althans in labproeven met celkweken. De onderzoekers konden aantonen dat de alkaloïde inderdaad de bewuste signaalroute Akt/mTOR blokkeert. Verder onderzoek moet uitwijzen of die verbinding (of afgeleiden daarvan) ook nog veelbelovend is in de klinische praktijk en dat is nog lang niet zeker (waarschuw ik maar vast).

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.