Komt de eerste commerciële fusiereactor er nu al?

ARC

Een plaatje van de ARC-fusiereactor (afb: Commonwealth Fusion Systems)

Kernfusie is manier om energie op te wekken die altijd een belofte zal blijven, heb ik(=as) schertsenderwijs wel vaker gezegd. Nu stelt het Amerikaanse bedrijf Commonwealth Fusion Systems (CFS) een fusiereactor te gaan bouwen nabij Richmond, Virginia (VS) die begin jaren ’30 energie zou moeten opwekken op commerciële basis.
Het bedrijf is met Dominion Energy Virginia, eigenaar van de beoogde locatie in het Chesterfielddistrict, een akkoord overeengekomen over, onder meer, technische ondersteuning bij de bouw. “Dit is een historisch ogenblik”, zegt CFS-baas en -oprichter Bob Mumgaard. Hij heeft het over Chesterfield als ‘geboorteplaats’ van de commerciële fusie-energie.
Kernfusie wordt als schone energiebron gezien. Anders dan kernsplitsing zou bij het samensmelten van atoomkernen (de fusie) geen radioactief afval ontstaan (wat waarschijnlijk in grote lijnen klopt). Ook zouden grote ongelukken als kernsmelting, zoals die kernsplitsing kan optreden, bij kernfusie niet mogelijk zijn. Als de extreme fusie-omstandigheden niet worden gehaald fuseert er niks in de reactor.

Commercieel gebruik

De ARC-technnologie zou zijn ontworpen voor commercieel gebruik. De fusiecentrale zou een vermogen krijgen van 400 MW. Over de prijs heeft het bedrijf het niet, maar wel dat het project miljarden dollars zal genereren voor de regio en honderden banen zal opleveren.

CFS zegt nu bezig te zijn met het afronden van het SPARC-project, SPARC is de proefreactor, in zijn hoofdkwartier in Devens in Massachusetts (CFS is een ‘spruit’ van het befaamde MIT in Cambridge (Mass). SPARC zou, is de verwachting, voor het eerst in 2026 of 2027 meer stroom moeten produceren dan er ingaat om de extreme fusieomstandigheden te creëren.
Het hete plasma waarin de kernfusie plaatsvindt heeft een temperatuur van zo’n 10 000 000°C (de temperatuur van de zon, een fusiereactor, zou zo’n 15 000 000 °C zijn) en de druk in de reactor is navenant hoog (ik heb even geen cijfers bij de hand; as). Bovendien moeten gigantische elektromagneten ervoor zorgen dat dat hete plasma de reactor niet ‘opeet’.

Het  geld van CFS komt onder meer van investeerder en Microsoftoprichter Bill Gates. Tot nu toe heeft het bedrijf zo’n tweemiljard dollar ‘opgehaald’. Overigens erkent Mumgaard dat er nog een hoop werk te doen is alvorens de eerste commerciële fusiereactor van start kan gaan.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.