Onderzoekers van, onder veel meer, de universiteit van Leeds (Eng) stellen dat in het Amazone-gebied, de ‘longen’ van de aarde, de kooldioxide-opname in de jaren nul ten opzichte van de jaren 90 met 30% is gedaald. De onderzoekers stellen dat de resultaten van hun onderzoek moeten worden verwerkt in de klimaatmodellen.
Aan het onderzoekproject hebben tientallen wetenschappers hun medewerking verleend. Het onderzoek moest aan het licht brengen hoe de kooldioxide-opname van het oerwoud in de jaren verloopt. Er waren schattingen dat het woud jaarlijks tussen de 400 en 650 miljoen ton CO2 zou opnemen, ongeveer eenvierde van de totale opnamecapaciteit van het vasteland op de aarde. In het totaal zouden in het Amazone-gebied tussen de 150 en 200 miljard ton aan CO2 zijn opgeslagen in de vorm van biomassa en in de bodem. De onderzoekers bekeken de ontwikkeling van bomen dikker dan 10 cm in ruim 300 gebieden in het regenwoud van gemiddeld 1,2 ha. De eerste gegevens dateren van 1983 en de jongste gegevens uit 2011. Alles bij elkaar werden zo’n 200 000 bomen gevolgd.
Tussen het laatste decennium van de 20ste eeuw en het eerste in deze eeuw zou de kooldioxide-opname zijn gedaald van 540 miljoen ton tot 380 miljoen ton, zo berekenden de onderzoekers op basis van hun meetgegevens. De groei stagneerde, terwijl er gaandeweg steeds meer bomen stierven. Hoe dat komt is nog onduidelijk. Het kan zijn dat de droogte een factor is. De onderzoekers wijzen er op dat in 2005 en 2010 bijzonder weinig neerslag viel. Hoge temperaturen versterken dan het afsterven.
Het onderzoeksresultaat staat tegenover het model van de tropen als koolstofopslag en toont hoe moeilijk het is de klimaatontwikkeling te voorspellen. Van de hogere CO2-concentratie in de lucht heeft de groei van de vegetatie drie decennia lang geprofiteerd. “De opname op het land is inmiddels gelijk aan die in de oceanen of misschien wel hoger en die trend lijkt nog niet af te vlakken”, schrijft Lars Hedin van de Princeton-universiteit in een begeleidend commentaar. “Het is duidelijk dat de kooldioxide-opname maar niet kan blijven stijgen, alleen al omdat er beperkende factoren zijn zoals voedingsstoffen, water, temperatuur en licht. Nu is er voor het eerst een aanwijzing dat die opname afvlakt, zelfs in de regenwouden van het Amazone-gebied.”
Dat gebied beslaat meer dan zes miljoen km2. Onlangs is aan de hand van satellietbeelden berekend dat de ontbossing de laatste 25 jaar is versnelt.
Bron: der Spiegel