Het leek er een beetje op of de wet van Moore (alle elektronische details krimpen elke anderhalf, twee jaar met een factor twee) zijn laatste tijd heeft gehad, maar nieuwe materialen lijken de ontwerpers weer enig soelaas te geven. Onderzoekers van IBM hebben een transistor gemaakt van zo’n 40 nm (1 nm is eenmiljoenste millimeter). Daarvoor gebruikten ze koolstofnanobuisjes.
De wet van Moore leek te hebben afgedaan. Silicium, hét halfgeleidermateriaal in de elektronica, leek aan het eind van zijn verkleiningsmogelijkheden. Kleiner dan nu zou niet mogelijk meer zijn.
Koolstofnanobuisjes, die qua structuur op een rol kippengaas lijken, zouden de redders in de nood kunnen zijn. De IBM-onderzoekers maakten met dat materiaal transistoren, de bits van een elektronisch systeem, die nog maar 0,00004 mm (40 nm) groot zijn. Dat is ongeveer de helft van siliciumtransistoren. Zo klein waren ze nog nooit.’
Al eerder hadden onderzoekers transistoren van koolstofnanobuisjes gemaakt, maar die waren nogal ‘log’,vertelt IBM-onderzoeker Qing Cao. Dat hebben hij en zijn kompanen nu (kennelijk) beter gedaan. Dat is geen kattendrek. Overigens vind ik het plaatje ook erg fraai.
Bron: Science News