Passieve koeling is een techniek die het koelen van de omgeving aanzienlijk minder energieverspillend moet maken. “Het toenemend verbruik van fossiele energie in de wereld draagt nog steeds bij aan de aardopwarming en levert de grootste bijdrage aan de (extra; as) opwarming van steden”, zegt Markus Retsch van de universiteit van Bayreuth (D). “Het koelen van gebouwen overdag met passief koelende materialen heeft grote mogelijkheden als effectieve manier van energiebesparing.” Er zijn volgens Retsch vele manieren ontwikkeld om passief te koelen, maar het zou moeilijk zijn die te vergelijken qua prestaties. Daar zouden hij en zijn medeonderzoekers nu een mouw aan gepast hebben.
De ontwikkelde test zou de belangrijkste factoren nabootsen die de koelprestatie beïnvloeden. Zo kan het, kunstmatige, zonlicht gefilterd worden op bepaalde frequenties en kan de omgevingstemperatuur naar believen worden ingesteld. Dergelijke vergelijkingen zijn moeilijk buiten te doen, aangezien je daar die factoren niet in de hand hebt. De testmethode zou goedkoop en betrouwbaar zijn (want repliceerbaar).
De onderzoekers hebben hun testsysteem uitgeprobeerd op drie verschillende systemen: een zilveren spiegel, een folie van polydimethylsiloxaan (PDMS) en met grafeen bedekt silicium. Volgens medeonderzoeker Qimeng Song is zo’n testsysteem een belangrijk middel om passieve koelsystemen op de markt te zetten als energiezuiniger alternatieve voor de energieslurpende mechanische koelsystemen. Wat er uit die vergelijkende test is gekomen meldt het persbericht verder niet.
Bron: Science Daily