In 2014 gaf een IJslandse glacioloog al een overlijdensverklaring af. Doodsoorzaak: aardopwarming/klimaatverandering. Datzelfde lot is inmiddels al tientallen kleinere gletsjers op IJsland beschoren geweest, maar de dood van de Okjökull trof de IJslanders diep in het hart, aangezien het de eerste grote en bekende ijsstroom is die de pijp aan Maarten heeft gegeven.
Momenteel is zo’n 10% van IJsland met gletsjers bedekt. Met het wegssmelten van die gletsjers verdwijnt ook de watervoorraad, waarschuwt de NASA. Door het verdwijnen van de landijsmassa kan IJsland ook opveren. Per jaar smelt er zo’n 335 miljard ton gletsjerijs, drie zo veel als in de rest van het gletsjerijs in Europa.
Gedenksteen
Met het verdwijnen van het ijs verdwijnt ook de naam (Jökull is gletsjer in het IJslands). Okjökull heet dan alleen nog Ok. Wetenschappers hebben ter plaatse een gedenksteen aangebracht. ‘Brief aan de toekosmt’, staat daarop in het IJslands. “Ok is de eerste bekende gletsjer op IJsland die zijn status als gletsjer kwijt is. De komende 200 jaar zullen er meer volgen. Deze gedenksteen moet ervan getuigen dat we weten wat er gebeurt en wat er gedaan moet worden. Alleen U zal weten of we het ook gefaan hebben.”
Bron: der Spiegel