In Oeganda steekt het ebolavirus weer de kop op en helaas blijken de ontwikkelde vaccins tegen deze variant van het virus niet te werken.
De uitbraak zou op 15 september begonnen zijn toen een 24-jarige man zich meldde met hoge koorts en bloedende ogen bij het regionale ziekenhuis in Mubende in Oeganda. Hij overleed op 19 september. Ebola was weer terug van, waarschijnlijk, nooit weggeweest.
Het ebolavirus toont zich in diverse gedaantes net als andere virussen. Voor verschillende vormen zijn werkzame vaccins ontwikkeld, maar die zijn niet werkzaam voor andere mutaties van het virus. Het virus in kwestie bleek van de Soedanvariant te zijn, waartegen geen vaccin is gewassen. Meteen namen de autoriteiten de nodige voorzorgsmaatregelen om te proberen de verspreiding van het virus te voorkomen.
Dat lukte niet. Tot 16 oktober werden er zestig nieuwe besmettingsgevallen gemeld, waarvan inmiddels 24 mensen zijn overleden. Evenveel andere besmette personen herstelden. Dat blijkt ‘normaal’ bij ebolabesmetting zonder vaccinatie: ongeveer de helft overlijdt aan de besmetting. Overigens zijn niet alleen mensen vatbaar voor een ebolabesmetting. Ook andere primaten zijn er bevattelijk voor, evenals knaagdieren en vleermuizen en die kunnen het virus ook verder verspreiden. Het virus wordt overgedragen via lichaamsvloeistoffen van de besmetten.
Ebola houdt de laatste veertig jaar zo nu en dan huis in, vooral, Afrika. De uitbraak van 2013 heeft het leven gekost aan elfduizend mensen (op achtentwintigduizend besmetten). Voor de Zaïrevariant zijn vaccins ontwikkeld en (dus) niet voor de Soedanvariant. Daar wordt overigens wel aan gewerkt, maar voorlopig is er nog geen zicht op een werkzaam vaccin.
Bron: Wired