Onderzoekers van, onder meer, de Riceuniversiteit in de VS hebben een elektrothermische methode ontwikkeld om in een klap van de bodemverontreiniging af te komen. Die wordt daarbij wel tot zo’n 3000°C verwarmd. Toch zou volgens de onderzoekers die warmtemethode de vruchtbaarheid van de grond niet aantasten. Integendeel.
Als vervuilde grond wordt gemengd met een stroomgeleidend bestanddeel, zoals houtskool, en je geeft die met sterke stroomstoten stevig op zijn duvel, dan zouden de verontreinigende bestanddelen zoals organische stoffen en zware metalen eruit verdwijnen zonder dat je daarbij water hoeft te gebruiken. Zo ziet het door James Tour en zijn collega’s bedachte systeem er uit.
Die stroomstoten zouden de temperatuur oppoken tot temperaturen tussen de 1000°C en 3000°C. Daardoor veranderen organische stoffen in de bodem in ongiftige grafietmineralen. Zware metalen verdampen en worden weggevangen via extractiepijpen. De kiemkracht van de schoongemaakte aarde zou door die behandeling met 20% tot 30% vooruit zijn gegaan, stellen de onderzoekers.
“Dit procédé verwijdert verschillende vervuilende bestanddelen tegelijkertijd”, zegt medeonderzoekers Bing Deng uit de ‘stal’ van Tour. “De nieuwe methode, HET gedoopt, is gebaseerd op een verhittingstechniek die we jaren geleden hebben ontwikkeld.” Volgens hem zijn er geen soortgelijke technieken in gebruik om verontreinigde bodems schoon te maken.
De huidige bodemreinigingsmethodes zouden tijdrovend, duur en logistiek lastig zijn. Sommige reinigingstechieken, zoals het ‘uitlogen’, veroorzaken weer afval en gebruiken grote hoeveelheden water en stroom. Deze techniek zou die nandelen niet hebben. Deng: “Deze methode is snel, wat in veel gevallen een groot voordeel kan zijn.”
Logisitieke nachtmerrie
De verontreinigde grond kan elders gereinigd worden – wat volgens medeonderzoeker Chris Griggs van ERDC. een onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger, een logistieke nachtmerrie is – of ter plaatse worden behandeld. “Sommige vervuilingen kunnen erg klein zijn. Die bewegen niet”, zegt hij. “Andere komen in het grondwater terecht. Sommige kunnen in gewassen terechtkomen via de wortels. De grond reinigen ter plaatse reinigen is een groot voordeel boven bestaande technieken.”
Een onverwacht effect is dat de hoge temperaturen de grootte van de bodemdeeltjes niet veranderen en ook de mineralensamenstelling vrijwel onaangetast laat (???; as). Het procédé zou de waterdoorlaatbaarheid en de vruchtbaarheid van de grond daarentegen wel verbeteren, stellen de onderzoekers. “Het was verrassend te constateren dat het proces de aarde niet verandert” zegt Tour. “Planten houden er zelfs nog meer van aangezien de mineralen door de hittebehandeling vrijkomen.”
Bron: Science Daily