Getijdecentrale kan half Schotland van elektra voorzien

Getijdenturbine

Getijdeturbine voor de Franse kust (foto: TW)

Onderzoekers van de universiteiten van Oxford en van Edinburgh hebben uitgerekend dat een getijdecentrale tussen de Schotse kust en het eiland Orkney in de helft van Schotlands behoefte aan elektrische energie zou kunnen voorzien. Zo’n centrale zou een vermogen kunnen hebben van 1,9 gigaWatt (1900 MW).
Het water tussen de Schotse kust en Orkney, Pentland Firth, is topkandidaat voor een getijdecentrale vanwege de krachtige stroming die er heerst. Eerdere rekenaars waren tot uiteenlopende vermogens gekomen voor een daar te bouwen getijdecentrale: tussen de 1 en 18 gigaWatt. Nu komt de rekensom uit op 4,2 gigaWatt, maar omdat getijdenturbines niet 100% effectief zijn, achten de onderzoekers die genoemde 1,9 gigaWatt realistischer.
Om die potentie uit te baten, moeten er turbines komen langs de hele breedte van het kanaal. Om de gevolgen voor het zeeleven en de scheepvaart te minimaliseren, zijn enkele plaatsen aangewezen voor ontwikkeling van getijdecentrales. Daarbij is gelet op de maximale opbrengst. Volgens onderzoeker Guy Houlsby van de universiteit van Oxford herbergt het Verenigd Koninkrijk enkele locaties die bij uitstek geschikt zijn voor energieopwekking door gebruik te maken van getijdeverschillen. “Als we die verstandig gebruiken zouden ze een belangrijke bijdrage aan onze energievoorziening kunnen leveren.”

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.