Rijken doen andere dingen op het web dan armere mensen

allemaal telefoonsArmere mensen schijnen op het wereldwijde web andere dingen te doen dan rijkere. De ‘sloebers’ gebruiken vaker sociale media, terwijl het rijkere deel meer geïnteresseerd is in de webpagina’s van de traditionele media, stellen onderzoekers van, onder meer, de Carlos III-universiteit.
Die numerieke ‘apartheid’ in termen van toegang tot het web zou niet heel uitgesproken zijn in de rijkere landen, want daar heeft vrijwel iedereen een mobiel. Het gaat er meer om wat de gebruiker op het web doet. Dan lijkt er een scheiding op te treden als je kijkt naar de sociale afkomst van de gebruiker.

In het algemeen kun je stellen, zo melden de onderzoekers, dat er grotere voorkeur voor nieuws in de digitale vormen van traditionele media (kranten maar ook radio & tv) te constateren is bij mensen met meer (toegang tot) geld en een hogere opleiding. Aan de andere kant van het sociale spectrum houden mensen zich veel meer bezig met Facebook en soortgelijke webmedia, stelt Iñaki Úcar.
De onderzoekers speculeren over het waarom van de verschillen. Ze denken dat dat te maken heeft met het lagere niveau van de informatie die via de sociale media worden verspreid. Dat als een elitaire verklaring, maar dat maakt die niet meteen onwaar (zegt as). In die verklaring is ook vervat dat sociale media meer onzin verspreiden dan de traditionele media.
Voor hun onderzoek gebruikten de wetenschappers geanonimiseerde gegevens ven telefoongebruikers in Frankrijk (Orange), waarbij ze er maar even van uit zijn gegaan dat de wereld eenvormiger wordt en dat die gegevens die staan voor voor die in de rest van Europa en in Noord-Amerika.

“De resultaten zijn des te verrassender als je bedenkt dat de gegeven van tientallen steden uit een ontwikkeld (=rijk; as) land komen waar de toegankelijkheid tot het web hoog is”, zegt medeonderzoeker Marco Fiore van IDMEA Networks. Eerder waren er al vermoedens dat er verschillen waren in webgedrag tussen welgestelde en mindrr welgestelde webgebruikers, maar die verschillen zou nu voor het eerst in een grootschalig onderzoek zijn vastgelegd.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.