Mri-apparaat onderscheidt goed- van kwaadaardige tumor

Mri-techniek onderscheidt goed- van kwaadaardige tumor.

De resultaten van de diffusiewelvingstechniek (DWI) bij 127 vrouwen (afb: DKZ)

Een mri-apparaat dat, zonder hulp van een contrastvloeistof, goedaardige van kwaadaardige tumoren kan onderscheiden bespaart de patiënt een onnodige biopsie.  Dat resultaat is vooral bereikt door gisser ‘rekenwerk’ aan de mri-beelden. Overigens scoort ende nieuwe detectiemethode hoog, maar geen 100%. Een van de 47 als goedaardige bestempelde tumoren bleek toch kwaadaardig te zijn, terwijl van de 80 als kwaadaardig aangemerkte gezwellen er toch 20 goedaardig bleken te zijn na biopsie. Het ging bij dit onderzoek om borstkanker.en

Mri wordt tegenwoordig vaak gebruikt als ‘hulpje’ van röntgenapparatuur om borstkanker te detecteren. Daarbij wordt meestal een contrastvloeistof gebruikt die in het bloed gespoten wordt. Er is een alternatieve methode waarbij die vloeistof niet nodig is: een diffusiegewogen beeldtechniek. Die techniek, de diffusiekurtosis– of welvingstechniek, geeft een beeld van het borstweefsel op microniveau. “Die techniek is geïntroduceerd om meer informatie over de weefselstructuur te geven op microscopisch niveau”, zegt onderzoeker Sebastian Bickelhaupt van het Duitse kankerinstituut in nderzoekers van het Duitse kankerinstituut hebben een mri-methode ontwikkeld waarmee goedaardige tumoren in de borst kunnen worden ondersHeidelberg. “Kwaadaardige tumoren verstoren de weefselstructuur op dat niveau en diffusiewelving zou de veranderingen kunnen detecteren.”
Bickelhaupt c.s. bekeken gegevens van 222 vrouwen waarbij op röntgenopnames verdachte plekken waren geconstateerd. De vrouwen werden ‘bekeken’ door het nieuwe mri-apparaat met aansluitend een biopsie. Voor de beoordeling van de mri-beelden werd een nieuw algoritme ontwikkeld en er werd gebruik gemaakt van rekenmodel dat kan omgaan met het verwerken van een groot aantal gegevens.

Niet vervangend

Bij een analyse van de gegevens van 127 vrouwen reduceerde die aanpak het aantal valspositieve uitslagen met 70% en werden 60 van de 61 kwaadaardige tumoren ontdekt (zo kan je het natuurlijk ook bekijken). Die moet bij grotere groepen worden getest om echt als betrouwbaar te worden aangemerkt.

Het algoritme is onafhankelijk van de beoordelaar. Het is niet de bedoeling dat deze nieuwe aanpak de contrastvloeistof-mri overbodig maakt, benadrukt Bickelhaupt, maar breidt wel het aantal diagnostische mogelijkheden uit. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het prijskaartje dat aan die techniek hangt, schat ik zo.nderzoekers van het Duitse kankerinstituut hebben een mri-methode ontwikkeld waarmee goedaardige tumoren in de borst kunnen worden onders

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.