Dat allerlei chemicaliën, zoals alcohol of cannabis, de werking van onze hersens ernstig beïnvloeden, is genoegzaam bekend, maar die veranderingen zijn maar zeer ten dele beoogd of gewenst en de rest krijgen we cadeau, of we dat leuk vinden of niet. Het beïnvloeden van een bepaalde hoedanigheid van de hersens is een stuk lastiger. Al jaren zijn onderzoekers, vooral in opsporingskringen in de VS, op zoek naar het waarheidsserum. Voor zover ik weet is dat nog niet gevonden, maar wat onderzoekers van de universiteit van Californië in Berkeley en San Fransisco hebben uitgehaald lijkt een stuk in die, manipulatieve, richting te gaan. Die zouden zoiets als een ‘gelijkheidspil’ hebben ontwikkeld, een tolcaponpil die het sociale gedrag van de slikker bevordert.
Tolcapon is een stof die de werking van dopamine in de hersens verlengt en ook gebruikt wordt als medicijn tegen Parkinson. Dopamine is dan weer een stofje dat ons een gevoel van waardering, van beloning geeft. Met tolcapon lijken mensen meer geneigd tot sociaal gedrag, zoals de zorg dat dingen gelijk verdeeld worden. Het onderzoek zou ook bijdragen aan een beter begrip van de werking van dopamine bij geestelijke stoornissen zoals schizofrenie of verslaving, met het oog op remedies. “Onze hoop is dat medicaties gericht op het sociaal functioneren op een dag kunnen worden gebruikt voor deze ziektes”, zegt onderzoeker Andrew Kayser. In het onderzoek kregen proefpersonen een echte of een neppil. Ze speelden daarna een eenvoudig economisch spel waarbij geld moest worden verdeeld tussen henzelf en een anonieme ontvanger. Met tolcapon verliep de verdeling eerlijker dan zonder. “We denken dat rechtvaardigheid een karaktertrek is”, zegt medeonderzoeker Ming Hsu. “Ons onderzoek verwerpt dat idee niet, maar laat zien dat we die ook kunnen bereiken door bepaalde neurochemische routes in het brein te beïnvloeden.” Het dubbelblinde onderzoek was niet bepaald uitgebreid. Het ging om slechts 35 proefpersonen. Onder invloed van het middel bleken de ‘spelers’ ook gevoeliger en minder tolerant voor ongelijkheid. Vervolgens vertelt het persbericht dat de economische ongelijkheid in de voorhoofdskwab, om preciezer te zijn de prefrontale cortex, zou zetelen, het gebied waar dopamine zijn invloed zou uitoefenen. Het zal wel.
De onderzoekers denken nu te weten hoe scheikunde uitwerkt op gevoel voor ongelijkheid. “Wat we hier tonen is dat is dat er een hersenknop is waarop we kunnen drukken”, zegt hoofdauteur Ignacio Sáez trots. Het jeukt. Erger, het schrijnt…
Bron: Eurekalert