De onderzoekers maten de concentraties van koolstof- en stikstofverbindingen in het grondwater ter plaatse dat in de zomer vloeibaar is. Dat pikt stoffen mee uit de bodem, zoals te verwachten. Ze ontdekten ook dat het grondwater dat naar de oceaan stroomt mengt met diepere bodemlagen en dooiende permafrost. Daar ‘ontmoet’ het grondwater organisch koolstof en stikstof dat daar al honderden zo niet duizenden jaren ligt opgeslagen.
Zonlicht
Die koolstofvoorraden zouden nauwelijks zijn ontleed aangezien die, voor ze de IJszee bereiken, nooit licht hebben ‘gezien’. McCelland: “Dat is uniek. Zonlicht kan organisch materiaal ontleden dat met de rivieren meestroomt. Bij organisch materiaal uit het grondwater gebeurt dat niet. Dat zou bijzonder waardevol kunnen zijn als voedingsbron voor bacteriën en hogere organismen die in de Arctische kustwateren rondzwemmen.”
De onderzoekers schatten dat grondwater een hoeveelheid organisch materiaal afleveren die ongeveer 70% is van wat de rivieren aanvoeren in de Beaufortzee bij Alaska. “De rol die grondwater speelt in de koolstof- en stikstofkringloop in Arctische ecosystemen nu het klimaat verandert en de permafrost dooit, verdient nader bestudeerd te worden”, zegt medeonderzoeker Craig Connolly dan ook. Het Noordpoolgebied warmt twee keer sneller op dan de rest van de aarde. Dat leidt tot aanzienlijke dooi van de permafrost. Daardoor zal de grondwateraanvoer nog verder stijgen is de niet onaannemelijk verwachting.
Bron: EurekAlert