Ultraveilige (?) kwantumverbinding over 12 900 km verwezenlijkt

Schema van de kwantumverbinding via de 'babysatelliet' Jinan-1

Schema van de kwantumverbinding via de ‘babysatelliet’ Jinan-1 (afb: universiteit voor wetenschap en technologie (China))

Het is nogal druk met nieuws over de langverwachte kwantum-computer, maar daarbij gaat het toch vaak over, overigens niet onbelangrijke, randzaken, maar een kwantum-computer die de spectaculaire dingen doet die ons al tientallen jaren worden beloofd is er, voor zover ik(=as) weet, nog steeds niet. Nu weer zo’n knap staaltje: een volgens de onderzoekers ‘ultraveilige’ kwantumverbinding over grote afstand blijkt mogelijk te zijn. Bij de experimenten werd de Chinese ‘babysatelliet’ Jinan-1 gebruikt, die in een lage baan om de aarde cirkelt.In deze demonstratie werden kwantumsleutels momentaan gegenereerd via kwantumsleutelverdeling (QKD), waardoor de veilige versleuteling werd gerealiseerd van beelden die tussen grondstations in China en Zuid-Afrika (universiteit van Stellenbosch) werden verzonden, die als onbreekbaar geldt. De vraag is alleen of dat blijft als de kwantumcomputers echt spectaculaire dingen gaan doen zoals het kraken van versleuteling.
De ideale omgevingsomstandigheden van Stellenbosch – heldere luchten en lage luchtvochtigheid – zorgden ervoor dat het lokale grondstation een uitzonderlijke sleutelgeneratiesnelheid van 1,07 miljoen beveiligde bits bereikte tijdens een enkele satellietpassage.

Kwantumcommunicatie maakt gebruik van fundamentele principes van de kwantummechanica en waardoor de veiligheid van informatieoverdracht zou zijn verzekerd. QKD, een cruciaal onderdeel, gebruikt afzonderlijke fotonen om beveiligde sleutels te coderen en te verzenden. Omdat afzonderlijke fotonen niet kunnen worden onderschept, gekopieerd of gemeten zonder hun kwantumtoestanden te wijzigen, biedt deze technologie ongeëvenaarde beveiliging, stellen de onderzoekers.

China

China heeft stevig ingezet op kwantumtechnologie, onder leiding van kwantumfysicus Jian-Wei Pan. De uitgebreide kwantuminfrastructuur van het land omvat een 2000 km lang kwantumvezelnetwerk dat 32 vertrouwde knooppunten verbindt in grote steden, van Peking tot Sjanghai.
Juan Yin werkte mee aan de ontwikkeling van China’s eerste kwantumsatelliet, Micius, en demonstreerde eerder kwantumverbindingen via satellieten, waaronder een intercontinentale verbinding van 7600 km tussen China en Oostenrijk in 2017. Voor deze samenwerking tussen Zuid-Afrika en China was Juan Yin opnieuw leider van het Chinese onderzoeksteam.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.