Ik zag het afgelopen zaterdag in de supermarkt: een man met handschoenen aan die met een spuitfles met ontsmetter zijn boodschappenmandje dacht te reinigen van eventueel aangekoekte virusdeeltjes. Het schijnt dat veel mensen op die toer gaan, maar dat lijkt alleen maar te bevorderen dat micro-organismen beter bestand raken tegen allerlei ontsmettende stoffen zoals alcoholen, zo blijkt uit een verslag van een studie in Science.
Stoffen tegen allerlei enge bedreigingen zoals, bacteriën, virussen en schimmels hebben alleen maar nut als ze met mate gebruikt worden, maar zoals bij de antibiotica nu het geval is kan er een situatie ontstaan waarin die microben resistent zijn geworden tegen die microbendoders. Dat is dan een groot probleem, vooral in de gezondheidszorg.
Bij antibiotica dreigt er iets grootscheeps mis te gaan door overmatig gebruik ervan. Micro-organismen kunnen echter ook resistent worden tegen andere chemicaliën zoals zepen en ontsmetters. Het wordt allemaal nog eens erger doordat in kranten, op tv en vooral internet allerlei recepten worden aangeboden om je eigen ontsmetters te maken om je maar vrij van dat vermaledijde virus te houden (dat krijgt jou toch wel, uiteindelijk). Alcohol (ethanol) is zo’n middel.
Beschadigen DNA
Die middelen hebben overeenkomstig dat ze het DNA (RNA) van de micro-organismen kunnen beschadigen. Of iets werkelijk ontsmet heeft ook met de dosis en de toepassing te maken. Te weinig beschadigt het DNA wel, maar dat kan gerepareerd worden of de mutatie kan dienstig zijn voor het voortbestaan van dat micro-organisme. Hoe vaker de micro-organismen met dergelijke ontsmetters in aanraking komen, hoe groter de kans dat er een mutant ontstaat die er geen last meer van heeft. Uv-straling wil ook wel helpen, maar ik zou het je niet aanraden.
Bron: phys.org