Aanplanten van nieuwe bossen lost het klimaatprobleem niet op
Het geeft iemand een goed gevoel als die een lange vliegreis maakt ter compensatie geld besteedt aan het aanplanten van nieuwe bomen. Wordt wakker, zeggen onderzoekers van, onder meer, het Potsdammer instituut voor klimaatonderzoek (PIK). Het planten van bomen om de CO2-concentratie in de atmosfeer te verminderen werkt niet. We zouden dan zoveel bomen moeten aanplanten dat die aanplanten een bedreiging zouden worden van natuurlijke ecosystemen en de voedselproductie. Het helpt wel als ondersteuning van een klimaatbeleid dat gericht is op snelle en aanzienlijke reductie. Ondertussen loert China op de geweldige energiebronnen in de diepe oceanen: het brandende ijs (methaanhydraat).
“Als we doorgaan met het verstoken van kolen en olie dan worden de hoeveelheden kooldioxide die we uit de atmosfeer moeten halen te groot om te behappen”, zegt
Lena Boysen van het Potsdammer instituut (D). Planten halen inderdaad CO
2 uit de atmosfeer die ze gebruiken voor het opbouwen van hun hele hebben en houden: bladeren, wortels, stam.
Aanplant van bomen is echter niet de oplossing voor de te hoge kooldioxideconcentratie in de atmosfeer (met het broeikaseffect als gevolg). Boysen: “Zelfs als we snelgroeiende planten nemen zoals populieren of
vingergras dan heeft dat in het gewoon-doorgaanscenario grote, ernstige milieugevolgen als we daarmee de aardopwarming onder de 2°C willen houden.” De onderzoekers berekenden de aanplant vrijwel het hele natuurlijke areaal nodig zou hebben.
Als de uitstoot iets wordt teruggedrongen overeenkomstig de plannen van het Klimaatakkoord in Parijs, het ‘milde’ scenario, dan zou de aanplant van biomassa om de overmaat aan CO
2 uit de atmosfeer te halen nog steeds enorm zijn. In dit scenario zouden die aanplanten natuurlijke ecosystemen op vruchtbaar land vervangen ter grootte van eenderde van het huidige bosareaal op deze planeet. Als alternatief zou een kwart van het landbouwareaal moeten worden gebruikt voor de aanplant van biomassa.De onderzoekers zien dat alleen sterke terugdringing van de uitstoot samen met een beter landbeheer tussen 2005 en 2100 een mogelijkheid is om een heftige strijd om het landgebruik te kunnen voorkomen. Zelfs in dit scenario met een agressief klimaatbeleid zullen alle zeilen bijgezet moeten worden, inclusief het wegvangen en opbergen van kooldioxide, om te zorgen dat de aardopwarming in 2100 onder die 2°C-grens blijft. Op alle fronten zal de strijd gevoerd moeten worden, denken de onderzoekers.
Alles aanpakken
“We kijken als wetenschappers naar alle mogelijke toekomsten, niet alleen de mooiste”, zegt medeonderzoeker Wolfgang Lucht. “Wat gebeurt er in het ergste geval als alle pogingen tot vermindering mislukken? Kunnen planten ons een dienst bewijzen in noodgevallen? Het antwoord is nee. Er is geen alternatief voor vermindering van de uitstoot. In dat geval kunnen planten mogelijk een belangrijke maar beperkte rol spelen.”
Tot nu toe wordt het opslaan van CO2 in biomassa als een verhoudingsgewijs veilige, betaalbare en effectieve methode gezien kooldioxide weg te vangen, maar de onderzoekers denken hard bewijs te hebben dat biomassa niet dé oplossing is voor het klimaatprobleem. “We zullen nu moeten beginnen met alle mogelijkheden die we hebben in plaats van te wachten op de beste oplossingen”, zegt medeonderzoeker Tim Lenton van de universiteit van Exeter (Eng).
“Het terugdringen van fossiele brandstoffen is dé voorwaarde voor het stabiliseren van het klimaat, maar we moeten ook gebruik maken van mogelijkheden voor herbebossing van slechte grond, landbouw zonder grondverstoring, efficiëntere irrigatie en het stoppen van de voedselverspilling.”
Verwijdering van kooldioxide is volgens de onderzoekers niet de oplossing voor het klimaatprobleem (dus). Het helpt hooguit wat. Terugdringing is het recept. “We weten nu wat we moeten doen”, zegt PKI-directeur Joachim Schnellnhuber. “Snel het gebruik van fossiele brandstoffen beëindigen, ondersteund door een groot aantal verwijderingstechnieken. Dat moet nu en dan kunnen we de aardopwarming nog onder de 2°C houden.”
Bron: EurekAlert