Als je ergens aan denkt dan gebeurt er van alles in je hoofd. Onderzoeksters hebben nu zichtbaar gemaakt welke delen in de hersens in acties komen bij zo’n gedachtegang. Opmerkelijk is dat Futura-Sciences vier jaar na dato met dat ‘nieuws’ komt, zo lijkt het, (en ik er in getuind ben maar dat aardig genoeg is om te melden).
Onderzoeksters van de universiteit van Californië in Berkeley hebben de elektrische activiteit van neuronen bij zestien epilepsiepatiënten om een idee te krijgen hoe mensen binnen enkele seconden reageren op wisselende omstandigheden. “We proberen het kleine tijdvenster waar te nemen tussen het moment dat er iets gebeurt in onze omgeving en onze reactie daarop”, zegt onderzoekster Avgusta Shestyuk.
Daarbij gebruikten ze elektrocorticografie, een techniek die nauwkeuriger zou zijn dan elektroencefalografie (EEG) of functionele mri. Bij elektrocorticografie worden honderden minuscule elektroden direct op de hersenschors geplaatst.
De proefpersonen moesten bepaalde taken uitvoeren door naar een of ander signaal te luisteren of dierplaatjes bekijken en vervolgens te reageren. Soms was die reactie de herhaling van een woord, soms lastiger zoals het bedenken van een tegengesteld begrip. Daarbij registreerden de onderzoeksters de elektrische activiteit van dat deel van de hersenschors die op het gehoor is gericht (prefrontale cortex) en op delen die nodig zijn om in actie te komen zoals de motorcortex.
Beperkt
Bij bepaalde taken is de activiteit van de prefrontale cortex beperkt, maar voor ingewikkelder taken is er daar werk aan de winkel om, bijvoorbeeld, woorden te herkennen of om herinneringen op te halen alvorens het motorische gedeelte in werking te stellen voor een reactie. “Deze studie heeft aangetoond dat de frontale cortex (voorste deel van de hersenschors; as) de dirigent” zegt Shestyuks baas Robert Knight.
Het opmerkelijkst is dat sommige delen van de hersens die verantwoordelijk zijn voor de reacties al heel snel reageren, soms zelfs tijdens de presentatie van de stimulus. Het lijkt er op dat de hersens daarmee een snelle reactie voorbereiden. “Dat geeft aan dat sommige mensen al reageren voordat ze nagedacht hebben”, stelt Shestyuk.
Bron: Futura-Sciences