Zijn er toch geen echte linkse of rechtse hersens?

Amygdala

Amygdala (afb: WikiMedia Commons)

Lang is er gedacht dat de hersens van conservatieve mensen er wat anders uit zien dan die van progressieve, maar nieuw onderzoek van de universiteit van Amsterdam onder zo’n duizend (Nederlandse) proefpersonen zou dat idee enigszins nuanceren. Er zou wel enige relatie zijn tussen hersenstructuur, maar veel minder sterk dan tot nu toe aangenomen. Opmerkelijk is natuurlijk dat er kennelijk toch enig verband is.
Dat zo’n verband bestaat zouden onderzoekers hebben ontdekt bij een studie uit 2011 onder negentig Engelse studenten. Nu hebben de UvA-onderzoekers het verband onderzocht met behulp van kernspinresonantie (in medische toepassingen vaak aangeduid met de Engelse afko mri) bij bijna duizend proefpersonen van 19 tot en met 26 jaar. Die werden ondervraagd over hun standpunten met betrekking tot, onder meer, vrouwenrechten en economische thema’s als inkomensverschillen.

De onderzoekers zagen dat bij conservatieve proefpersonen de amygdala of amandelkern ietsje groter was. Onderzoeker Gijs Schumacher vindt dat opmerkelijk. “Dit was een veel groter en representatiever onderzoek (dan het Engelse; as). Zo hadden de Engelse onderzoekers geen uitzonderlijk conservatieve proefpersonen.”
Andere hersenonderdelen waren niet onderscheidend, vonden de onderzoekers, anders dan in het oorspronkelijke onderzoek, met uitzondering van de gyrus fusiformis, ook spoelvormige winding genoemd, die een rol heeft in verwerking van visuele informatie.
Het verschil was niet enorm: de afmeting van een sesamzaadje (amygdala’s van 157 sesamzaadjes voor conservatieven tegen 156). Volgens medeonderzoeker Steven Scholte is dat verschil toch belangrijk. “Dat toont aan dat er toch een verband is tussen hersenanatomie en ideologie. We dachten eigenlijk geen verschil te zullen zien.”

Oorzaak onbekend

De oorzaak van dat verschil is onbekend. De amygdala legt verbanden tussen informatie die van verschillende zintuigen afkomstig is en koppelt deze aan emoties, schrijft de WikiPedia. Dat hersenonderdeel is vooral bestudeerd in relatie met bedreigende situaties en angsten, maar schijnt dus breder met emoties te maken te hebben (zoals de WikiPedia al aangeeft).
Wellicht dat de amandelkern ietsje groter is bij mensen die sterk op informatie reageren, speculeren de onderzoekers. Dan zou, zou ik(=as) zeggen, conservatieve mensen ietsje emotioneler zijn dan progressieve(re).

Er zijn voor de onderzoekers geen Democratische of Republikeinse hersens (verwijzend naar de situatie in de VS). Schumacher: “Volgens ons is ideologie een veel bredere opvatting. Er is duidelijk minder verband tussen hersens en ideologie dan eerder onderzoek suggereert.” Zo bleken SP-aanhangers qua amandelkerngrootte tot het kamp van de conservatieven te horen, wat de Socialistische Partij hoogstwaarschijnlijk niet zal waarderen.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.