Het gaat slecht met de koralen, was tot nu toe steeds het verhaal. Een groot deel van de Grootbarrièrerif is dood en bleek. Nu blijkt dat nabij een afgelegen eiland Kiritimati (Kersteiland) in de Stille Oceaan de koraalriffen weer een beetje kleur krijgen.
Een jaar geleden en nog in april onderzochten wetenschappers de koraalriffen rond het eiland Kiritimati. Een knekelveld, leek het. 85% was dood, 10% ziek en gebleekt en slechts 5% deed het aardig. Deze maand keerden de onderzoekers terug en vonden dat 6 tot 7% van de koralen leeft en gekleurd is. “We gingen er met afgrijzen vandaan maar zagen nu dat sommige koralen zich weer hadden hersteld”, zegt Kim Cobb van GeorgiaTech. “Dat is het beste wat we ons konden wensen.”
Veel vissen die afhankelijk zijn van de koralen en die verdwenen waren, lijken weer terug te zijn, stelt zij. Warmer water door de tijdelijke, warmtebrengende oceaanstroom El Niño en de aardopwarming hebben er voor gezorgd dat de koralen rond Kiritimati het ergst getroffen zijn in de wereld. Ook de teloorgang van de veel grotere Grootbarrièrerif (85% dood) is een feit.
“Toch is er hoop”, zegt koraalonderzoekster Julia Baum van de universiteit van Victoria (Can). “Ondanks de grootscheepse sterfte zijn er kleine, hoopvolle tekens dat het koraal zich aan het herstellen is. Niet alleen herstelt een deel van de gebleekte koralen zich, maar er heeft ook nieuw koraal zich in het rif gevestigd ergens in de laatste anderhalf jaar. Dat is hoop voor de toekomst.”
Miljoenen jaren
In hun wetenschappelijke artikel gaan de onderzoekers in op de miljoenen jaren oude geschiedenis van de koraalriffen. Zelfs tijdens massale sterfte, blijken koralen zich steeds weer hersteld te hebben. Moeten we daarmee dan concluderen dat we te vroeg geroepen hebben? Niet echt. Zo zou de Scottrif twaalf jaar na de verwoestende El Niño van 1998 voor de helft weer zijn opgebloeid. De recente uitgave van die oceaanopwarming heeft opnieuw schade aan dat rif toegebracht.
Baum is niet echt optimistisch. “Het is net alsof je een patiënt hebt die erg ziek is en in plaats van die te genezen blijven we hem/haar maar besmetten met nieuwe ziektes. Elk persoon of elk natuurlijk systeem heeft een grens wat hij/zij kan hebben.”
Bron: New Scientist