Nieuwe kolencentrales China geven verkeerd signaal

Kolencentrale China in aanbouw

Een kolencentrale met twee eenheden van 1000 MW in aanbouw in Shanxi, China. In juli 2017 werd de bouw stilgelegd. In maart dit jaar is de bouw hervat (afb: Google)

Terwijl het er op lijkt dat de wereld nu eindelijk eens tot handelen overgaat hebben de machthebbers in China, ondanks alle mooie beloften van meer Xi, er geen probleem mee om op grote schaal nieuwe kolencentrales te bouwen en in gebruik te nemen. Terwijl landen buiten China hun totale kolenvermogen met  persaldo 8,1 GW verminderden tussen januari 2018 en juni 2019, voegde China er 42,8 GW aan toe, stellen onderzoekers van Global Energy Monitor. China zou bezig zijn een kolenvermogen op te bouwen dat gelijk is aan het totale opwekvermogen van de hele EU. Daarnaast financiert China ook een kwart van alle geplande kolencentrales buiten zijn grenzen.
Tussen 2006 en 2015 bouwde China zowat een kolencentrale per week (althans dat was de leus). Dat leidde niet alleen tot een geweldige luchtvervuiling, maar ook tot een gigantische overcapaciteit. Veel centrales werkten maar voor de helft van de tijd. In 2015 besloot China die ontwikkeling te stoppen, maar de centrale overheid had de vergunningsverlening uitbesteed aan lagere overheden. Die maakten daar stevig gebruik/misbruik van.
Volgens de onderzoekers staat er nu voor zo’n 147 GW aan kolenvermogen op de rol, ongeveer het totale opwekvermogen van de EU (150 GW). China bouwt 50% meer kolencentrales dan alle andere landen bij elkaar. Het land is op weg naar een totaal kolenvermogen van 1100 GW in 2020.

De Chinese overheid zegt de afhankelijkheid van het land van kolen te willen verminderen. Dat zou dan ook gelukt zijn (van 68% van het opwekvermogen in 2012 naar 59% in 2018), maar gegeven de gestegen van de energiebehoefte blijft het kolenvermogen maar groeien in dat gigantische land. “Waar we heel erg bezorgd over zijn is dat de industrie die hele beweging gaande houdt”, zegt Ted Nace, een van de onderzoekers van Global Energy Monitor. “Er zijn drie krachtige handelsgroepen die een toename van het kolenvermogen met 40% voorstellen. Je reinste waanzin.”

Parijs

Met die nieuwe kolencentrales zal het niet eenvoudiger worden om de doelstellingen van het in Parijs gemaakte klimaatakkoord te halen (onder de 2°C opwarming, liefst onder de 1,5°C). Volgens de onderzoekers moet China in 2030 zijn kolenvermogen met 40% verminderen ten opzichte van nu om die doelstellingen haalbaar te maken. “De voorgestelde uitbreiding is zo in tegenspraak met de afspraken dat die noodzakelijk reductie onhaalbaar lijkt”, zegt medeauteur Christine Shearer van Global Energy Monitor, “zelfs als alle andere landen hun kolenvermogen elimineren. In plaats van uitbreiden zou China het vermogen de komende tien jaar moeten verminderen.”

Bron: BBC

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.