Jahaah, daar is ie dan: de eeuwige jeugd of…

NAD keert veroudering om

Bij het ouder worden wordt het NAD steeds schaarser, waardoor de communicatie tussen de mitochondriën en de celkern verslechtert (afb.: Cell)

Er was eens een Australische hoogleraar die naar Harvard in Amerika ging en daar wat met muizen deed, waardoor ze veranderden van muizen van middelbare leeftijd (twee jaar) naar jonge muizen (half jaar oud). Is de ‘apenklier’ die de eeuwige jeugd belooft dan toch eindelijk gevonden? Misschien. Het zal nog moeten worden bewaarheid bij mensen. David Sinclair (dat is ‘m): “Het verouderingsproces is als een getrouwd stel: als ze jong zijn praten ze met elkaar, maar op den duur wordt dat minder. Net als bij dat stel wordt het probleem opgelost door de communicatie te herstellen.”

Laten we beginnen met niet meteen Hosanna te roepen. Wat bij muizen gebeurt hoeft nog niet per se ook bij mensen te geschieden. Bovendien ging het om spiercellen. Dus niet, om maar wat te noemen, hersencellen.
Het onderzoek van Sinclair en zijn collega’s richtte zich op de mitochondriën van de cellen, vaak aangeduid als de energiecentrales van de cellen. In de loop der tijd raakt de communicatie tussen de mitochondriën en de celkern in de versukkeling en dat zou tot veroudering leiden. De proefdieren kregen nicotineamide-adeninenucelotide (NAD) ingespoten, een stof die van nature in het lichaam voorkomt, maar gaandeweg steeds minder. Volgens de onderzoekers reageerden de muizen daar verbazingwekkend snel op. Al in een week werd het verouderingsproces ‘omgekeerd’. Volgens onderzoeker Nigel Turner duurt het nog wel een paar jaar alvorens de jeugdpil er is, voor een deel omdat NAD nogal kostbaar is (een kleine € 40 000 per persoon per dag). De onderzoekers denken dat de klinische proeven met mensen al volgend jaar kunnen beginnen. Er zouden nauwelijks bijeffecten zijn aan de behandeling.
“Nu we weten hoe het moet kunnen we naar andere wegen zoeken om de communicatie te herstellen en het verouderingsproces om te keren”, zegt Turner. “Mensen denken altijd dat dit soort onderzoek er is om mensen 200 jaar te laten worden, maar dat is er opgericht mensen gezond oud te laten worden.(…) Dit onderzoek is gericht geweest op spieren, maar het zou ook van nut kunnen zijn voor andere organen en ziektes als dementie, kanker en suikerziekte kunnen helpen voorkomen of tenminste vertragen. Ik weet niet of dat betekent dat we allemaal 150 worden, maar het is belangrijk dat we de laatste 20, 30 jaar van ons leven niet in slechte gezondheid doorbrengen.”

Bron: The Guardian (afb.: uit Cell-artikel)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.