Oude wetenschap verdwijnt in hoog tempo

Tim Vines

Tim Vines van de universiteit van Brits Columbia

Gegevens van wetenschappelijk onderzoek, zoals uitkomsten van metingen, blijken in een hoog tempo te verdwijnen. Die gegevens zijn nodig om onderzoek te kunnen verfiëren of op voort te bouwen. Timothy Vines van de Canadese universiteit van Brits Columbia onderzocht of hij de experimentele gegevens van 500 willekeurige gekozen onderzoeken in de biologie nog kon terugvinden. Die bleken, zoals al verklapt, in hoog tempo onvindbaar te raken, zo schrijft hij in het blad Current Biology van 19 december.

Twee jaar na de publicatie zijn die gegevens nog wel vindbaar. Twintig jaar na publicatie is 80% van de gegevens van met publiek geld betaald onderzoek zoek. Dat komt door allerlei oorzaken zoals oude e-adressen en oude opslagsystemen. De onderzoekers stellen voor dat tijdschriften van auteurs eisen dat ze hun gegevens opslaan in een publiek archief alvorens hun artikel wordt gepubliceerd. “Ik denk dat niemand verwacht de onderzoeksgegevens van een 50 jaar oud artikel nog terug te vinden, maar te moeten ontdekken dat al na 20 jaar veel gegevens zijn verdwenen was voor ons een grote verrassing”, zegt Vines. “Publiek gefinancierd onderzoek levert elke jaar veel gegevens op. Veel daarvan is onvervangbaar en andere gegevens zijn lastig of duur te reproduceren. De huidige praktijk die gegevens bij de auteur te laten betekent dat die met de tijd verloren gaan en dus niet beschikbaar voor toekomstige onderzoekers om hun eigen resultaten te controleren of voor heel nieuwe doeleinden. Dat is zonde van het geld en beperkt de mogelijkheden wetenschap te doen.”

Vines en medewerkers kwamen tot hun conclusie op zoek naar simpele gegevens, zoals lengte van planten en dieren. Ze kozen daarvoor omdat die gegevens al decennia op dezelfde manier worden genoteerd. De beschikbaarheid daalde elk jaar met 17%. Volgens de onderzoekers zijn de tijdschriften de enige die dit probleem kunnen oplossen.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.