Kan een elektron in stukken breken?

Deelladingen

Deelladingen zouden kunnen voorkomen bij onregelmatigheden in de kristalstructuur (afb: Nature)

Ik ben niet erg goed ingevoerd in veel dingen, maar zeker in de deeltjestheorie. Ik denk echter wel te weten dat gebleken is dat het elektron als enige is overgebleven van wat ooit als elementaire (onsplistbare) deeltjes werden beschouwd, zoals protonen en neutronen. Een elektron heeft een eenheidslading. Vrij verontrustend, maar tegelijk ook vrolijk makend, is dat het er op lijkt dat de elektronische eenheid ook weer aan flarden te schieten is.
Die elementaire lading wordt aangeduid met e . Andere geladen deeltjes hebben een lading die een enkel- of meervoud daarvan is. Toch kunnen er deelladingen ontstaan. Dat gebeurt als excitaties (kwasideeltjes) in bepaalde vastestofstructuren hevig wisselwerken met elektronen, is het verhaal.
In de afgelopen jaren hebben deeltjesonderzoekers voorspeld dat in de evenwichtstoestand van zogeheten topologisch kristallijne isolatoren deelladingen kunnen bevatten die hechten aan onzuiverheden in de kristalstructuur. Nu blijken twee onderzoeksgroepen die deelladingen ook daadwerkelijk te hebben waargenomen (Peterson et al. en Liu et al.).

Betekent dat het einde van het elektron als elementair deeltje?

Bron: Nature

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.