Aardopwarming gaat onverdroten voort

2°C-grensaardopwarming onhaalbaar

De 2°C-grens voor aardopwarming is met het akkoord van Parijs onhaalbaar (afb: New Scientist)

De aardopwarming snelt onverdroten voort. Politici en kiezers lijken zich druk te maken over van alles en nog wat, maar de klimaatverandering is geen thema. Volgens weerkundige wereldorganisatie WMO is 2016 weer warmer geweest dan het voorgaande recordjaar 2015 (+ 0,05°C). De gemiddelde aardtemperatuur ligt nu zo’n 1,1°C boven het voorindustriële tijdperk. Volgens de WMO komen we wat het klimaat betreft op ‘onbekend terrein’.

De aardopwarming is vooral het resultaat van menselijk handelen, maar vorig jaar werd de wereldtemperatuur ook beïnvloed door het natuurverschijnsel El Niño. Dat zwakt nu af, maar we hebben te maken gehad met hittegolven op de aardpolen en laagterecords aan poolijs.”Zelfs zonder El Niño dit jaar zien we grote veranderingen die ons begrip van het klimaatsysteem te boven dreigen te gaan. We zijn nu op onbekend terrein”, zegt David Carlson, directeur van het klimaatprogramma van de WMO.
“De aarde is in beroering door antropogene veranderingen in de atmosfeer”, zegt ijsdeskundige Jeffrey Kargel van de universiteit van Arizona. “In het algemeen helpen drastische veranderingen onze beschaving niet. Die drijft op stabiliteit.” Het wordt steeds urgenter om drastische maatregelen te nemen, is de WMO-boodschap.

Trump

Juist in deze periode wordt de wereld opgescheept met een Donald Trump, die de door de mens veroorzaakte aardopwarming onzin vindt en op klimaatonderzoek wil bezuinigen. Uiteraard is de gemeenschap van klimaatonderzoekers daar geen voorstander van. “Investeringen in klimaatonderzoek zijn wezenlijk voor de wetenschappelijke kennis om gelijke tred te houden met de aardopwarming”, zegt WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas.

2016 was het warmste jaar sedert 1880. Wetenschappers houden het er op dat het al 115 000 jaar niet zo warm is geweest en dat het kooldioxidepeil in de atmosfeer in geen viermiljoen jaar zo hoog is geweest.
Ook dit jaar blijven temperatuurrecords sneuvelen. De temperatuur in de VS in februari was uitzonderlijk hoog en Australië zuchtte deze zomer (onze winter) onder lange hittegolven. De gevolgen van de aardopwarming waren nog eens extra sterk aan de aardpolen.

Poolijs

“De omvang van het Noordpoolijs sinds oktober is nog nooit zo laag geweest en dat houdt al zes maanden aan. “Dat is in de veertig jaar dat er satellietmetingen worden gedaan nog nooit vertoond”, zegt poolijsdeskundige Julienne Stroeve van het University College in Londen. “Ook in het zuidelijk halfrond is de omvang van het zeeijs lager dan ooit.”

De aardopwarming vergroot het gevaar van extreem weer, stelt de WMO en die gestegen risico’s kunnen steeds beter berekend worden. Zo zal door de klimaatverandering de kans op arctische hittegolven vertienvoudigen en die op hittegolven in Australië verdubbelen, stelt de klimaatorganisatie. Taalas: “Met CO2-concentraties in de atmosfeer die steeds verder oplopen, wordt de menselijke invloed op het klimaat steeds duidelijker.”

Bronnen: the Guardian, de Morgen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.