Al voor 2050 kan Noordpool ’s zomers ijsvrij zijn

IJsberenOnderzoekers van de Canadese McGilluniversiteit en twintig andere wetenschappelijke instellingen denken dat gedurende de zomers het zeeijs op de Noordpool al voor 2050 zal zijn verdwenen. Hoe vaak dat zal gebeuren ligt aan de doelmatigheid van de klimaatmaatregelen die wij mensen nemen.

Het zeeijs is er nu nog het hele jaar. Iedere zomer wordt dat zomerse ijsoppervlak weer een stuk minder groot. Het totale zeeijsoppervlak is de laatste twee decennia fiks afgenomen. Dat heeft volgens de onderzoekers grote gevolgen voor het arctische ecosysteem en het klimaat ter plaatse. Dat zeeijs is het jachtgebied van de ijsbeer en zeehonden en houdt het Noordpoolgebied koel door zonlicht en -warmte te reflecteren (het zogeheten albedo)
“Terwijl het zeeijsoppervlak afneemt hetgeen uiteindelijk leidt tot een ijsloze Noordpool, zal de variabiliteit van de zeeijsomvang van jaar tot jaar sterk verschillen”, zegt Bruno Tremblay. “Dat maakt het leven voor de plaatselijke bevolking en de van het ijs afhankelijke soorten extra moeilijk.”
De onderzoekers analyseerden de recente gegevens van veertig verschillende klimaatmodellen. Met behulp van die modellen ‘bekeken’ ze hoe de zeeijsdekking zich zal ontwikkelen in een scenario met een hoge kooldioxideuitstoot en weinig klimaatbescherming. Zoals verwacht voorspelden de modellen dat het zeeijs snel verdwijnt. Tot die slotsom kwamen de modellen echter ook als de uitstoot snel werd verminderd.

Hoe vaak?

Hoe vaak het zeeijs ’s zomers op de Noordpool verdwijnt hangt sterk af van de kooldioxideuitstoot in de toekomst. Als de uitstoot snel wordt verminderd dan gebeurt dat maar zo nu en dan. Bij hogere emissies zal het Noordpoolgebied vrijwel elk jaar ijsloos zijn

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.