Technologie kan het klimaat niet redden, stellen twee onderzoekers van de universiteit van Lancaster (GB). Laten we ophouden onze kaarten daar op te zetten, vinden ze. We hebben het dan over kern(fusie)energie, gigantische kooldioxideslurpers of het strooien van deeltjes in de atmosfeer. Ga gewoon aan het werk met het verminderen van de kooldioxideuitstoot is hun boodschap. Dat vertrouwen in een technologische oplossing werkt alleen maar vertragend.
Duncan McLaren en Nils Markusson stellen dat die technologische beloftes de klimaatmaatregelen alleen maar veertig jaar hebben vertraagd. “Wat er nu beloofd wordt is zeker zo gevaarlijk. Wij laten zien hoe dergelijke beloften verwachtingen wekken en daarmee effectieve maatregelen op de lange baan hebben geschoven. Dat gedraai is niet noodzakelijk opzet, maar zulke beloften kunnen de ‘morele corruptie’ voeden waardoor elites in staat worden gesteld hun eigen paden te bewandelen terwijl ze de risico’s in de toekomst leggen op de schouders van kwetsbare groepen in het zuiden van de planeet.”
Geschiedenis
Het tweetal beschrijft een geschiedenis van beloften. Volgens hen hebben doelen, modellen en technologieën ‘meegeholpen’ aan de vertraging van werkelijke klimaatactie. Elke nieuwe belofte concurreert niet alleen met bestaande ideeën maar neemt ook de urgentie weg waardoor er steeds weer zaken worden uitgesteld en de steun van de maatschappij voor zinvolle acties wordt ondermijnd, stellen ze.
Je hoop stellen op technologie is niet erg slim en we zullen alles in het werk moeten stellen om ons gedrag en de technologie aan te passen om de (voor de mens) desastreuze gevolgen van de aardopwarming te kunnen voorkomen (als dat al mogelijk is voeg ik, = as, daar aan toe), besluiten de twee.
Bron: EurekAlert