Onderzoekers van het Ierse Trinity College in Dublin denken een oplossing gevonden te hebben voor de ziekte van Alzheimer. Door het doorbreken van de bloed/hersenbarrière, die de hersens beschermt tegen schadelijke indringers, zouden de ophopingen van beta-amyloïde in de hersens, kenmerkend voor de ziekte, kunnen worden opgeruimd. Of daarmee de ziekte ook kan worden bestreden is nog maar zeer de vraag.
Het opbouwen van de beta-amyloïde-plaques is nog steeds een mysterie. Waarom gebeurt dat en zijn die plaques een gevolg of een oorzaak van de ziekte? Niemand die het weet. De Ierse onderzoekers gaan er van uit dat het opruimen van die plaques de patiënt zou kunnen helpen. Dat zou dan, zoals te doen gebruikelijk, via de bloedbaan moeten gebeuren. Het vervelende, in dit geval tenminste, met hersens is dat er een barrière is rond de hersens, die bepaalt wat er via het bloed de hersens in en uit mag: de bloed/hersenbarrière. “We hebben aangetoond dat bepaalde gedeelten van die bloedvaten veranderen bij Alzheimer. We denken dat we die verandering kunnen gebruiken om de hersens te ontdoen van het giftige beta-amyloïde”, zegt onderzoeker James Keany.
De onderzoekers bekeken hersenweefsels van overleden Alzheimerpatiënten en vergeleken die met modelsystemen in het lab. “Onze bevindingen bevestigen het belang van inzicht op moleculair niveau”, zegt medeonderzoeker Matthew Campbell. “Het idee van een periodieke reiniging van beta-amyloïde door de bloed/hersen-barrière zou van enorme betekenis kunnen zijn voor Alzheimer-patiënten in de toekomst. De volgende stap is er achter te komen hoe je dat doet.” Voorlopig is dit nog maar een schot in het wilde weg, denk ik.
Bron: EurekAlert