Er is een eerste opzet van de levensboom getekend waarin de relatie tussen zo’n 2,3 miljoen dieren, planten, schimmels en micro-organismen is vastgelegd. Voor delen van de flora en fauna is dat wel eerder gedaan, maar dit zou het eerste ‘complete’ (volledig is het zeker niet) overzicht van de verhoudingen van de (ooit) op aarde voorkomende levensvormen zijn. De levensboom is, voor een klein deel, digitaal beschikbaar.
De levensboom is gemaakt door onderzoekers van elf instituten. De boom geeft de relatie aan tussen levende systemen en hoe die zich de afgelopen 3,5 miljard hebben ontwikkeld. In de loop der jaren zijn al tienduizenden ‘deelbomen’ getekend. “Dit is de eerste poging om de stippen met elkaar te verbinden”, zegt hoofdonderzoeker Karen Cranston van de Duke-universiteit. Beschouw het als versie 1.0.” Er zal nog heel wat worden gesleuteld aan de ‘complete’ levensboom, zo stellen de onderzoekers
Levens- of evolutiebomen zijn niet alleen bedoeld om de verwantschap en het ontstaan der soorten vast te leggen, maar zouden ook helpen nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen, de oogst te verhogen en de oorsprong van ziektes te ontdekken zoals ebola of griep, zo beweert de Duke-universiteit in haar persbericht.
De onderzoekers zijn, uiteraard, niet met niks begonnen. Ze pasten de stukjes die er al waren in de vorm van ‘deelbomen’ als puzzelstukjes in elkaar. Versie 1.0 is gebaseerd op 500 kleinere levensbomen die al eerder zijn gepubliceerd. Een van de lastigste problemen waar de onderzoekers mee te kampen hadden was de naamgeving. Zo zijn sommige dieren opgezadeld met twee namen. Namen willen ook nog wel eens wisselen en daar worden ook fouten mee gemaakt. Opmerkelijk is dat van de 7500 soortkundige onderzoeken die tussen 2010 en 2102 zijn gepubliceerd, van slechts eenzesde de gegevens digitaal beschikbaar zijn.
Bron: Science Daily