Onderzoek van Jessica Buxton van het Londense Imperial College zou hebben uitgewezen dat werkeloosheid oud maakt. De onderzoekers kwamen tot die conclusie op basis van een uitgebreid meerjarenonderzoek naar de telomeerlengte van ruim 5600 Finse mannen en vrouwen geboren in 1966. De telomeerlengte zegt iets over de fysieke ouderdom van de ‘eigenaar’. Het bleek dat mannelijke werkelozen over het algemeen kortere telomeren hadden dan werkende leeftijdgenoten. Vrouwen schijnen daar kennelijk geen last van te hebben.
Telomeren zou je als een soort bufferzones kunnen zien op het DNA. Bij elke celdeling verliest het DNA wat van die ‘staarten’. Het verkorten van de telomeren is dus is een aanwijzing voor veroudering. Eerder onderzoek had aannemelijk gemaakt dat zaken als roken, slechte voeding en chronische spanning de verkorting van de telomeren versnellen (dus sneller oud maken). Ook sociale kilte tijdens de jeugd zou dat effect hebben.
Nu, naar blijkt, dus ook werkeloosheid. Mannen die twee jaar werkeloos waren geweest hadden twee keer zo vaak aanzienlijk kortere telomeren dan mannen die een baan hadden. En dat resultaat bleef overeind als ook de andere mogelijke invloedsfactoren als gezondheidstoestand en sociaaleconomische factoren werden geneutraliseerd. De onderzoekers hadden geen idee waarom vrouwen daar geen last van hebben. “Andere onderzoeken hebben al laten zien dat langdurige werkeloosheid slecht is voor de gezondheid”, zegt mede-onderzoekster Leena Ala-Mursula van de universiteit van Oulu. “Nu is er een mogelijk verband op celniveau.”
Bron: bdw