Nieuw antibioticum in de neus gevonden

Bacterieel antibioticum epifadine

De molecuulstructuur van het bacteriële antibioticum epifadine (afb: Andreas Peschel et. al)

Zoals al vaker hier betoogd worden steeds meer micro-organismen ongevoelig voor antibiotica. Nu hebben onderzoekers ontdekt dat de bacterie Staphylococcus epidermidis die in de neus van mensen is gevonden epifadine aanmaakt, die dodelijk is voor concurrenten van deze bacteriesoort, die zich vooral op onze huid vestigt. Die vondst lijkt een stukje van de oplossing van een steeds nijpender probleem. Minpuntje is dat de stof snel ontleed en onder gas bewaard moet worden. De stof lijkt een breed spectrum aan micro-organismen te verdelgen, maar is erg instabiel.
“We hebben dringend nieuwe antibiotica nodig”, zegt Andreas Peschel van de universiteit van Tübingen. In hun zoektocht gingen de onderzoekers er van uit dat veel goedaardige micro-organismen die met ons samenleven ook een eigen afweermechanisme hebben tegen hinderlijke concurrenten. Ze vonden die kandidaat in de neus of beter gezegd op de slijmhuid in de neus.

Het lijkt er op dat epifadine het membraan van verschillende vijanden vernielt zoals de Staphylococcus aureus, maar ook van verschillende andere bacteriesoorten, ook die zich in onze darmen bevinden en zelfs tegen schimmels. Volgens de onderzoekers is epifadine een tot nu onbekend bacteriedodend systeem. Die zou als richtdraad gebruikt kunnen worden bij het ontwikkelen van nieuwe antibiotica.

Instabiel

Epifadine is chemisch instabiel, maar dat is volgens de onderzoekers juist een voordeel zijn. Dat betekent dat het middel ondanks zijn brede effectiviteit bij het doden van micro-organismen alleen lokaal in ons lichaam actief kan zijn. Daardoor worden ongewenste bijwerkingen minder waarschijnlijk, is hun redenering. Toch gaan ze op zoek naar houdbaardere antibiotica afgeleid van de molecuulstructuur van epifadine.

Bron: scinexx.de

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.