Bacteriofagen, virussen die het hebben voorzien op bacteriën, worden gezien als (deel)oplossing voor het problematische feit dat steeds meer bacteriën resistent zijn geworden voor steeds meer antibiotica. Probleem is alleen dat bacteriofagen alleen actieve bacteriën aanvallen en doden en rustende met rust laten. Nu schijnen Enea Maffei van de ETH in Zürich en collega’s toch een faag gevonden te hebben die ook bacteriën in ruste te grazen neemt.
Die faag, het Paride-virus, lijkt heel effectief een beruchte bacteriesoort te doden, de Pseudomonas aeruginosa. Die bacterie kan gevaarlijke ontstekingen aan de luchtwegen en longontstekingen veroorzaken. De faag bleek 99% van de rustende bacteriën in een celkweek te doden. Hoe die faag dat doet is niet bekend, maar de onderzoekers denken dat de faag zijn slachtoffer weer tot leven wekt.
Om ook die ene procent te doden voegden de onderzoekers het antibioticum meropenem toe. Dat middel werkt normaal niet bij rustende bacteriën, maar wel bij de combinatie met de Paridefaag. Dat zou dan de verdienste van de faag zijn.
Daarna werd de methode uitgeprobeerd op dieren (muisjes). Alleen werkte de faag of het antibioticum niet zo best, maar wel en uiterst effectief in combinatie.
Het hoe
Dat is natuurlijk al een mooi resultaat, maar Maffei c.s. willen ook ontdekken hoe de faag het flikt om bacteriën in ruste weer te activeren. Wat gebruikt hij (zij?) daarvoor. Dan zouden er stoffen kunnen worden ontwikkeld om rustende bacteriën (die niet delen en niet groeien) te activeren en heb je die hele fagen niet meer nodig. In combinatie met een antibioticum zou zo’n stof zo goed moeten werken als de faag met een antibioticum, maar vooralsnog is dit pas een begin.
Bron: bdw