Onderzoekers van het deeljesonderzoekscentrum CERN in Zwitserland gaan eenmiljard antideeltjes vervoeren. Het transport van de uiterst reactieve antiprotonen moet de onderzoekers meer inzicht geven in het innerlijk van neutronensterren en uiteraard ook hoe we ons die antiwereld moeten voorstellen.
Elk elementair deeltje heeft zijn tegendeeltje (antideeltje). CERN-onderzoekers zouden al een aardig idee hebben hoe die antideeltjes zich gedragen en welke eigenschappen ze hebben. Zo heeft het positieve kerndeeltje proton zijn tegenhanger in een antiproton. Dat heeft dezelfde massa als een proton maar een tegengestelde lading (-) en spin. Antimaterie bestuderen is lastig, aangezien die niet goed houdbaar is: antimaterie vernietigt materie als het daarmee in contact komt. Dat wordt nog vrij lastig, dus.
Onderzoekers willen antiprotonen gebruiken om radioactieve kernen te bestuderen, maar ze zitten in een ander gebouw als waar die verrekte antiprotonen zich bevinden en dat is dus een probleem. De radioactieve atoomkernen zijn zeer kortlevend, dus vervoer daarvan is uitgesloten en dan krijg je het verhaal van Mozes en de berg. In dit geval zullen de antiprotonen naar de radioactieve kernen gebracht moeten worden.
Het gaat maar om een paar honderd meter. De onderzoekers denken de antiprotonen in een elektromagnetisch veld af te koelen tot 4 K (-269°C). Dit zou het grootste transport van antimaterie betekenen ooit uitgevoerd.
Neutronensterren
Al dat gedoe is bedoeld om beter te begrijpen hoe neutronensterren in elkaar zitten, het laatste ‘levensstadium’ van een ster. Dat zijn uiterst compacte neutronenbollen, maar ook radioactieve kernen zouden daar een rol spelen. De onderzoekers willen nu bekijken hoe radioactieve kernen zich gedragen in aanwezigheid van antimaterie.
Dat zal allemaal niet vandaag of morgen gebeuren. CERN schat dat het vier jaar duurt om de antimaterievaten in elkaar te sleutelen. De antimaterie/neutronen-botsingen zullen dus pas in 2022 kunnen worden gehouden.
Op de een of andere listige wijze is er in het heelal veel meer materie dan antimaterie. Misschien wel gelukkig, anders was er niets meer… Natuurkunde blijft (mij) verbazen.