Israëliërs vormen afval om tot thermoplasten

AfvalMet enige schroom vertel ik dit verhaal door. Het lijkt een beetje op verhalen over auto’s die op water rijden of over het perpetuum mobile, maar helemaal onzinnig lijkt het me niet. Ik vraag me wel af of je met deze Israëlische oplossing alle afvalbergen wegvaagt. Afijn, ABC News meldt dat het Israëlische kibboetsbedrijf UBQ een methode heeft ontwikkeld om organisch afval om te zetten breed inzetbare kunststofkorrels en dat is ook niet de eerste de beste. Dat nieuwe procédé zou een hoop broeikasgassen schelen want ontledend organisch afval is een grote bron van kooldioxide en methaan.
Vijf jaar hebben de Israëliërs aan de ontwikkeling gewerkt en er inmiddels patent op verkregen. Ze denken met hun methode de afvalverwerking wereldwijd danig op haar kop te zetten.
Het bedrijf heeft proeffabriek bij de kibboets Zeelim aan de rand van de Negev-woestijn. “We creëren uit iets onnuts en schadelijks dingen die we dagelijks gebruiken”, zegt Albert Douer van UBQ. Volgens Douer is hun kunststofkorrel te gebruiken als vervanger van polymeren uit aardolie en ook hout. Dat zou schelen in energieverbruik en ook de bossen sparen.
Het bedrijf heeft 30 miljoen dollar opgehaald bij investeerders, waaronder Douer, die voorzitter is van polymeerfabrikant Ajover Darnel.

Ton per uur

De kleine installatie bij de kibboets verwerkt een ton huishoudelijk afval per uur, nog niet voldoende voor een middelgrote stad, maar het bedrijf heeft al uitbreidingsplannen.
Glas, metaal en ander niet-organisch afval wordt eerst verwijderd alvorens het restant wordt vermalen en gedroogd tot een grijsachtig poeder. Dat poeder wordt in een reactor chemisch afgebroken (waarschijnlijk via pyrolyse), waarna die verkorte ketens weer aaneen worden geklonken tot polymeerketens. Er zouden tijdens dat proces geen kooldioxide of giftige stoffen ontstaan en er zou maar weinig water en weinig energie nodig zijn voor de productie van de (thermoplastische) kunststofkorrels.

Volgens UNEP-cijfers zou 5% van de broeikasgasemissies afkomstig zijn van ontledend organisch materiaal van vuilnisbelten. Ongeveer de helft daarvan is methaan, dat een twintig keer zo groot broeikaseffect heeft als kooldioxide. Volgens UBQ zou elke ton kunststofkorrels uit afval voorkomen dat er drie tot dertig ton CO2(-equivalenten) in de atmosfeer terechtkomen.
De kunststofkorrels zouden zijn te gebruiken als bijmenging bij aardoliepolymeren (tot 15%). Het is een thermoplast wat betekent dat het materiaal bij verwarming smelt. Je zou er bouwmaterialen, gieters of wat dan ook van kunnen maken en UBQ beweert dat het thermoplastisch materiaal niet degradeert (vermindert in kwaliteit) door herverwerking. Mij lijkt dat stug.

Profijtelijk

De omzetting zou ook profijtelijk zijn. Daarom gaat ook niet meteen iedereen overstag voor dit wondermateriaal uit afval. “Alchemisten zijn al eeuwen bezig om lood om te zetten in goud”, zegt Duane Priddy van de Amerikaanse Plastic Expert Group. “Er wordt ook al tientallen jaren geprobeerd om afval om te zetten in polymeren. Dit klinkt te goed om waar te zijn.
Het idee van UBQ lijkt ondersteund te worden door een recent promotieonderzoek van Yahya Jani van de Linneausuniversiteit (Zwe). “Meer dan 50% van het gestorte afval kan worden gebruikt als brandstof voor de opwekking van energie of als grondstof voor materialen”, stelt Jani. Dat geldt zeker voor metalen, die vrijwel geheel terug te winnen zouden zijn, en voor bijvoorbeeld, glas.

11,2 miljard ton

De UNEP, de milieupoot van de VN, heeft van vuilnisbelten een belangrijk thema gemaakt. Die verontreinigen water, lucht en bodem. “Elk jaar wordt er naar schatting zo’n 11,2 miljard ton afval gestort”, schrijft de organisatie in een rapport van eind vorig jaar. “De oplossing is in de eerste plaats vermindering van afval. Als dat niet kan moeten materialen worden opgewerkt, energie uit afval worden opgewekt of moet er iets nuttigs van gemaakt worden.”
Ach ja, vrome wensen, maar de praktijk in de westerse wereld is dat er steeds meer afval ontstaat. Apparaten zijn steeds minder goed repareerbaar, de mode eist zijn tol en bederfelijke waar wordt steeds vaker dwars over de wereldbol gesleept. De geest is gewillig, maar het vlees is zo zwak…

Bronnen: ABC News, Alpha Galileo (bijgewerkt 23 maart 2018)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.