Onderzoekers van het BioRescueplatform zijn druk bezig de noordelijke witte neushoorn voor uitsterven te behoeden. De afgelopen maanden zijn vier nieuwe embryo’s van de dikhuid ‘gemaakt’. Dit zou de succesvolste serie zijn in de procedure. Dan praten we over het ‘oogsten’ van eicellen in Kenia, kunstmatige inseminatie en diepvriesopslag in Italië. Tevens, vervolgt het persbericht dan, kan gemeld worden dat de sterilisering van een neushoornstier van de zuidelijke witte neushoorn in december 2020 geslaagd is. Die kan dan zijn vrouwelijke soortgenoten niet meer bezwangeren die als draagmoeder worden gezien voor de ‘noordelijke’ embryo’s.
De wijfjes Najin en Fatu in het Ol Pejeta-reservaat in Kenia zijn de enig overgebleven exemplaren van de noordelijke neushoorn. Om uitsterven van die soort te voorkomen verzamelen onderzoekers sedert 2019 onrijpe eicellen van beide neushoorns en bevruchten die met zaad van het laatste mannetje van deze neushoornsoort dat in 2018 het leven liet. Die bevruchte eicellen worden te gelegener tijd bij de ‘zuidelijke’ draagmoeders geïmplanteerd.
De vier nieuwe embryo’s worden nu met vijf eerder ‘gemaakte’ embryo’s voorlopig onder vloeibare stikstof bewaard. Alle eicellen komen van Fatu (Najin is haar moeder). Najin had te weinig ‘veelbelovende’ eicellen ontwikkeld. Of bij haar ooit nog eitjes te oogsten zijn is nu de vraag.
Bron: Alpha Galileo