Al jaren breekt men het hoofd over de relatieve gezondheid van de mediterrane volkeren. Die hebben duidelijk minder last van hart- en vaatziekten. De olijfolie zou de gezondmaker zijn. Naar nu blijkt uit onderzoek van het King’s College in Londen is de combinatie sla/olijfolie verantwoordelijk voor het gezondheidseffect. De reactie tussen onverzadigde vetzuren uit de olijfolie en het nitraat en nitriet in de sla levert een stof op die de bloeddruk verlaagt. Vandaar dus. Overigens zijn voor dit onderzoek muizen gebruikt.
Uit de reactie tussen onverzadigde vetzuren en nitriet of nitraat ontstaan nitrovetzuren. Dat zijn vrij reactieve stoffen die een enzym blokkeren dat een rol speelt bij hoge bloeddruk: epoxidehyroxylase. Om uit te vinden of dat effect sterk genoeg is om de bloeddruk te verlagen, werd de proef bij genetisch gemanipuleerde muizen uitgevoerd. Deze muizen maakten een vorm van het enzym aan, dat niet door nitrovetzuren wordt geremd. Vervolgens werd de bloeddruk opgevoerd. Ook bij een controlegroep van ‘normale’ muizen verhoogden de onderzoekers kunstmatig de bloeddruk. Daarbij kregen beide groepen met nitrovetzuren verrijkt voer, overeenkomend met een mediterraan grotemensendieet. Bij muizen met een normaal enzym, daalde de bloedruk duidelijk, maar niet bij de genetisch veranderde muizen die hetzelfde voer (met nitrovetzuren) kregen. Het lijkt er dus op de de bloeddrukverlagende werking te herleiden is tot het blokkeren van epoxidehydrolase door nitrovetzuren. Overigens, stelt onderzoeker Philip Eaton, gaat het daarbij niet alleen om de combinatie sla/olijsolie. Ook noten of avocado’s in combinatie met groenten als spinazie, selderij of wortels zouden hetzelfde effect bloeddrukverlagende effect hebben.
Bron: bdw