Klinische proeven met het experimentele ebola-vaccin TMK-Ebola-Guinea van Tekmira Pharmaceutical zijn gestaakt, omdat het middel bij patiënten in Sierra Leone niet bleek aan te slaan. Vorig jaar was het middel een van de meestbelovende kandidaten voor een medicijn tegen het ebola-virus, dat vorig jaar in West-Afrika honderden dodelijke slachtoffers heeft gemaakt.
Het kandidaatmedicijn gebruikt de zogeheten RNA–interferentie om de activiteit van bepaalde genen van het ebola-virus te blokkeren. Het had gewerkt bij apen die opzettelijk met het virus waren besmet. Peter Horby van de universiteit van Oxford, die de proef leidde, stelt dat het middel geen effect had, maar zei ook dat de resultaten nog beter bestudeerd moeten worden. Tot nu toe zijn er geen middelen of vaccins tegen ebola goedgekeurd, maar vorig jaar ontstond er een ware race tussen een aantal kandidaten. Sedert de epidemie een zachte dood is gestorven, lijkt de belangstelling ook meteen weer verdwenen (zie staatje hieronder).
De proef, die werd betaald door de Britse organisatie Wellcome Trust, kende geen controlegroep die een placebo kregen of een ander middel. De behandelde patiënten werden vergeleken met onbehandelde. Die opzet had veel kritiek uitgelokt, maar volgens de onderzoekers zou werken met een placebo onethisch zijn. Bovendien zouden patiënten niet snel bereid zijn aan de proef deel te nemen als ze wisten dat ze mogelijk een nepmiddel zouden krijgen.
Bron: New York Times