Israëlisch/Amerikaans onderzoek heeft aannemelijk gemaakt dat runderproducten (dus ook melk) per gram eiwit of per calorie van alle van dieren afkomstige voedingsmiddelen verreweg de grootste ‘ecologische voetafdruk’ heeft; veel groter dan die van varkens- of kippen. Volgens Ron Milo van het Weizman-instituut (Is.) is het voor het eerst dat die verschillende voedingsmiddelen zo ‘uitputtend’ zijn doorgerekend op hun belasting van het milieu. De onderzoekers maakten gebruik van gegevens van het Amerikaanse ministerie van landbouw.
In de berekeningen werden uiteraard ook de ecologische kosten meegenomen van het voer dat de dieren nuttigden. Op basis van diverse aannames en harde gegevens kwamen ze tot de conclusie dat runderproducten verreweg de grootste belasting voor het milieu betekenen: gemiddeld tien keer de last van het gemiddelde van alle voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, met inbegrip van varkens- en kippenproducten. Rundvee heeft 28 keer meer land en 11 keer meer water nodig dan eieren en kippenvlees en produceert vijf keer meer broeikasgassen en verbruikt zes keer meer stikstof. Die conclusie vonden de onderzoekers zelf ook opvallend, omdat veeteelt als relatief milieuvriendelijk werd (wordt) beschouwd. Het onderzoek laat zien dat het kweken van het veevoer en de inefficiënte manier waarmee koeien het voer omzetten in ‘nuttige’ producten de balans stevig in het negatieve trekken.
Bron: Eurekalert