Eerstgeborenen niet per se slimmer

Alfred Adler, psycholoog en psychiater

Alfred Adler, vak- en tijdgenoot van Freud, dacht dat de middelste kinderen te lijden hadden van de andere broers en zusters (afb: Wiki Commons

Vaak wordt gezegd dat eerstgeborenen in een gezin (de oudste) slimmer zijn en maatschappelijk meer succes hebben dan hun jongere brusters en we zeggen het elkaar na. Is dat ook zo? Niet echt, zo vonden twee onderzoekers van de universiteit van Illinois (VS).
Het iq ligt weliswaar een punt boven dat van de volgende brusters, maar dat lijkt vooral ruis. Wel zijn de eerstegeborenen wat verantwoordelijkheidsbewuster dan hun nakomende broertjes en zusjes, maar de verschillen zijn klein. Alles bij elkaar is er een vermoeden van een samenhang tussen geboortevolgorde en eigenschappen als emotionaliteit, overheersing, iq en dergelijke. De correlatiefactor die de onderzoekers berekenden bedroeg 0,2 (bij nul geen correlatie bij 1 zeer sterke correlatie). Veel belangrijker voor de kinderen zijn de sociale achtergrond van de ouders en hun inkomen.
De onderzoekers baseren hun studie op gegevens van 377 000 Amerikaanse scholieren, die verzameld zijn in een talentenonderzoek, dat in 1960 is gestart  Tweelingen en meerlingen werden uitgesloten evenals enige kinderen. Daardoor bleven ruim 272 000 scholieren over. Freud streed al met Alfred Adler over de kwestie. Adler beweerde dat juist de middelste kinderen te lijden hadden van de neuroses van de andere kinderen. Freud had zeven jongere zusters.
Het idee van die slimme eerstgeborene heeft zich gaandeweg ingevreten, schrijven de onderzoekers. De volgenden in de geboortereeks zouden dan weer rebels, maar ook opener in de omgang zijn. Daar is de onderzoekers niets van gebleken.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.