Onderzoekers in China hebben een test ontwikkeld waarmee op basis van het daarin ontdekte DNA (of eigenlijk de methylering daarvan) vroegtijdig kanker kan worden ontdekt, nog voor de symptomen van de ziekte zich voordoen. Succes bij de bestrijding van de ziekte wordt, normaal gesproken, groter naarmate die eerder ontdekt wordt.
De test zou kanker tot vier jaar eerder ontdekken dan via de symptomen van de ziekte mogelijk is. De test, PanSeer gedoopt, zou kanker ontdekken in 95% van de gevallen die later de diagnose kanker mee kregen. “We hebben gedemonstreerd dat vijf kankersoorten kunnen worden gedetecteerd met een bloedtest die gebaseerd is op de methylering van DNA, tot vier jaar voor de conventionele diagnose”, schrijft de groep In Nature Communications.
Volgens de onderzoekers gaat het daarbij om kankerachtige gezwellen die nog geen symptomen hadden veroorzaakt of door andere methoden waren opgemerkt. Dergelijke ‘vloeistofbiopsies’ zijn populair in het huidige kankeronderzoek als een niet belastende, eenvoudige ingreep, die het mogelijk maakt grotere groepen mensen te testen.
Het nieuwe onderzoek is niet de eerste die goede resultaten meldt van een bloedproef voor kanker. Wel apart is dat de ziekte jaren eerder kan worden ontdekt met deze proef, wat nog vaak eerder voorgekomen zou zijn.
Methylgroepen
In de test worden in het bloed gevonden DNA op patronen van methylgroepen onderzocht die eigen zijn aan kankers. Daarvoor zou maar weinig DNA in het bloed al toereikend zijn.
Om hun techniek te testen onderzochten de onderzoekers bloedplasmamonsters die tussen 2004 en 2014 waren afgenomen. 414 daarvan waren van mensen die ook vijf jaar later kankervrij waren, terwijl ze ook 191 bloedplasmamonsters onderzochten van 191 mensen waarbij later maag-, darm-, lever-, long- en slokdarmkanker werd geconstateerd. Daarnaast onderzochten ze monsters van biobanken van 223 patiënten die al een van die vijf kankers hadden.
Bij de patiënten die al kanker hadden, had PanSeer het in 88% bij het rechte eind. Bij de monsters van mensen met een nog niet gediagnosticeerde kanker was het resultaat 95% juist. Bij mensen die geen kanker hadden en later ook niet kregen had PanSeer het in 95% van de gevallen goed.
Er blijft nog wel twijfel over. Het oordeel is gebaseerd op een relatief klein aantal monsters. De opslag van de monsters was niet optimaal en de onderzoekers hadden soms twijfels of die niet waren vervuild. Daarnaast kan de test niet aangeven om welke kankersoort het gaat.
Eric Klein van het Taussig-kankerinstituut in Cleveland die deel uitmaakte van de groep die eerder met een vloeistofbiopsie kwam voor kankerdiagnose kwam was blij met het nieuwe onderzoek. Die Amerikaanse methode kan tien verschillende kankers onderscheiden in een vroegtijdig stadium. “Dit onderzoek is eens te meer een bevestiging van de waarde van de op methylering gebaseerde tests bij extracellulair DNA die de basis zou kunnen vormen voor het testen op grote schaal voor vroegtijdige ontdekking. Daarvoor zijn momenteel geen effectieve methoden.” Samantha Harrison van Cancer Research UK vindt de test bemoedigend, maar die zal zich nog moeten bewijzen in groter en breder opgezet onderzoek.
Bron: the Guardian