Nog niet eerder ontdekte celsoort in hersens gevonden

signaaloverdracht hersens

De signaaloverdracht via synapsen van buurcellen in de hersens (afb: OIST)

Het lijkt er op dat in de hersens naast de hersencellen (neuronen) en gliacellen (een soort afweercellen) er nog een celtype in de hersens (van muisjes) aanwezig is. Dat ‘nieuwe’ celtype is een kruising tussen neuronen en stercellen (astrocyten, een vorm van gliacellen). De ontdekking zou wel eens betekenis kunnen hebben voor de kennis over de communicatie tussen hersencellen. Wellicht, roepen de wetenschappers (of hun voorlichters) dan heel blij, zou die kennis ook kunnen leiden tot nieuwe behandelingen voor hersenziektes.Al zo’n twintig jaar vermoeden hersenwetenschappers dat die stercellen een actieve rol spelen in de signaaloverdracht bij de synapsen (de raakpunt van hersenceluitlopers), maar dat is nog nooit bewezen. Die taak zou toevallen een die pas bij muisjes ontdekte cel.
De onderzoekers zagen vesikels (‘bootjes’ met signaalstoffen; in dit geval glutamaat) in de astrocyten. Glutamaat heeft een stimulerende werking op de post-synaptische (zeg maar buur-)neuronen. De onderzoekers hebben die ‘nieuwe’ hersencellen dan ook maar glutamaatstercellen genoemd.

Vergeetachtig

Die cellen produceren het glutamaat bijna net zo snel als de neuronen en zouden een beschermende rol spelen door de activering van de neuronen te reguleren. Ook zouden ze een belangrijke rol spelen in de geheugenvorming. Dat bleek als ze de functie van die cellen uitschakelden bij de onderzochte muisjes. Die werden dan vergeetachtig.
Het lijkt er op dat ook de mens glutamaatastrocyten heeft. Nu willen de onderzoekers kijken wat die cellen te maken hebben met de ziekte van Alzheimer.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.