Europese ombudsman laakt gevaarlijke-stoffenbeleid van de EU.

Emily O'Reilly

Emily O’Reilly in 2014 in de Poolse senaat (afb: WikiMedia Commons)

De Europese ombudsman, de Ierse Emily O’Reilly, is ontevreden over het lakse beleid van de Europese Unie met betrekking tot gevaarlijke stoffen. De Europese Commissie (EC) doet gemiddeld 14,5 maand over een beslissing of een stof toelaatbaar is, waar een termijn van drie maanden voor staat. Daarmee brengt de EC de gezondheid van de EU-burger en ook het milieu in gevaar, aldus O’Reilly.
De ombudsman is in 2023 met een onderzoek begonnen. Ze beschuldigt de EC van wanbeleid. Overigens moet de ‘beslissing’ van de EC daarna nog goedgekeurd worden door de lidstaten.
De vertragingen zouden vaak veroorzaakt worden doordat bedrijven onvolledige informatie verstrekken aan de commissie. Reilly vindt dat de EC dergelijke verzoeken zou moeten afwijzen.
De EC kwam met de nietszeggende reactie dat de aanbevelingen ‘nauwkeurig zullen worden bestudeerd’ en dat er binnen drie maanden een reactie volgt. Overigens is de EC niet verplicht die aanbevelingen op te volgen. O’Reilly houdt het binnenkort voor gezien ombudsman van de EU.

Bron: phys.org

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.