Een tridemie, een volmaakte virusstorm. SARS-CoV-2 (‘ons’ coronavirus), griep en RSV, en het respiratoire syncytische virus (RSV) zouden op het noordelijk halfrond wel eens gezamenlijk kunnen huishouden; alhoewel, gezamenlijk. Deskundigen achten de kans dat ze gelijk ‘pieken’ klein. “Die kunnen het niet zo goed met elkaar vinden”, zegt viroloog Richard Webby
“Viruswisselwerking heeft grote gevolgen voor de gezondheid”, zegt Guy Boivin, die mede daarover een overzicht schreef (pdf-bestand). Het is echtet nog geen appeltje/eitje te voorspellen wat er gebeurt wanneer verschillende virussen tegelijkertijd op het toneel verschijnen. Soms zitten virussen elkaar in de weg of verdringen ze elkaar, maar dat gebeurt sporadisch.
In de recentste en grootste studie van virussen die het op de ademhalingswegen van mensen hebben voorzien werden elf virusfamilies geïsoleerd bij meer dan 36 000 proefpersonen uit Glasgow en omgeving. Daaruit bleek dat het rhinovirus en het griep a-virus op verschillende tijden
piekten. Interferonen blijken in die virusstrijd een belangrijke rol te spelen. Bij besmetting van cellen met virussen komen die stoffen vrij. Verkoudheid zorgde er voor dat griep minder kans heeft.
Corona en verkoudheid
Het coronavirus interfereert met het verkoudheidsvirus (rhinovirus). Ook blokt corona griep en omgekeerd. Hoe het precies zit willen de virologen maar al te graag onderzoeken, maar er zijn problemen: tijd en geld. Allebei hebben die te maken met breed opgezet onderzoek voor langere tijd die nodig zijn. Zo’n multidemie zou overigens wel eens goed kunnen uitpakken voor ons mensen, doordat de virussen elkaar te de tent uitjagen.
Bron: Science