Mijnbouw maakt meer kapot dan goed voor mens en aarde is

Mijnbouw schade in India

Mijnbouwschade in de Rajmahalheuvels in Barharwa in India (afb: Avinash Kumar Ranjan)

Aan de hand van satellietbeelden hebben Avinash Kumar Ranjan en Amit Kumar Gorai van het Indiase technologische instituut Rourkela onderzocht welke schade de mijnbouw in de natuur heeft veroorzaakt. Het blijkt dat tussen 2000 en 2019 door mijnbouw een stuk bos is verdwenen bijna ter grootte van Koeweit (net geen 18 000 km2). Daarmee is niet allen een aanzienlijke hoeveelheid broeikasgas veroorzaakt, maar is ook de opnamecapaciteit van kooldioxide door vegetatie sterk verminderd, stellen de onderzoekers.
De 16 785 km2 bos die door mijnbouw verdwenen zou volgens het tweetal een uitstoot van ongeveer 490 million tons of CO₂ hebben veroorzaakt, evenveel als Brazilië en meer dan Australië en Zuid-Afrika in 2023 uitstootten. Het verdwijnen van het bos zou de koolstofopnamecapaicteit hebben verminderd met 36 miljoen ton per jaar.
Wat ontbossing door mijnbouw betreft staat Indonesië met 3600 km² bovenaan, ‘goed’ voor 132 miljoen ton koooldioxide. Brazilië is qua oppervlak nummer twee met een verlies van 1600 km² en een veroorzaakte uitstoot van 53 miljoen ton CO₂ per jaar. Canada en de VS delen de derde en vierde plaats met respectievelijk 3,000 km² en 79 miljoen ton CO₂.
Ook in de rest van Zuid-Amerika en in Australië vonden de twee onderzoekers aanzienlijke verliezen aan bos zoals in Suriname, Guyana en Peru, maar ook in Nieuw-Caledonië, Ghana en Armenië . Ook veroorzaakte mijnactiviteit schade aan ecosystemen en voor groepen die leven van de opbrengsten van bossen.

De onderzoekers stellen dat het dringend gewenst is de schade door grondstofwinning aanzienlijk terug te dringen. Vooral in Guyana en Suriname zou de situatie alarmerend zijn.
Aangezien de twee alleen vegetatie konden meenemen die hoger was dan vijf meter, denken de onderzoekers dat de schade door mijnbouw nog groter is dan zij hebben kunnen becijferen. “Mijnbouw wordt vaak vergeten als het over ontbossing gaat”, zegt Gorai, “maar de milieukosten van mijnbouw zijn enorm, zowel ter plaatse als voor de wereld. Het klimaateffect daarvan geldt voor de hele wereld en onze studie laat zien dat vooral gebieden met een grote biodiversiteit worden bedreigd.”

Niet te laat

Hoewel de zaak al flink uit de hand is gelopen denken Gorai en Ranjan dat het nog niet te laat is om het tij te keren, maar dan zullen we wel snel moeten handelen. Volgens Ranjan hoeft mijnbouw niet ten koste te gaan van de natuur. “Met duurzame methoden kunnen we vitale ecosystemen beschermen en toch aan de benodigde grondstoffen komen. Mijnbouw in dichtbeboste gebieden hebben het probleem verergerd en de klimaatcrisis versterkt.”

Bron: phys.org

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.