Temperaturen midwinter op de Noordpool boven 0°C

Weersvoorspelling midwinter Noordpoolgebied: boven nul.

Weersvoorspelling voor het Noordpoolgebied (afb: univ. van Maine)

Voor de tweede winter op een rij wordt verwacht dat de temperaturen op sommige delen van de Noordpool midden in de winter tot boven nul zullen stijgen. Dergelijke temperaturen, zo stellen onderzoekers van de universiteit van Melbourne (Aus) in een nog niet gepubliceerd artikel, zouden onmogelijk zijn geweest zonder de door mensen veroorzaakte broeikasgasuitstoot.
De komende dagen zullen sommige delen van het Noordpoolgebied te maken krijgen met warme luchtstromen die 20°C warmer zullen zijn dan normaal. Daardoor zal in sommige delen de temperatuur boven de 0°C uit komen. De hoogste temperaturen in delen van Arctica zullen de komende vijf dagen hoger zijn dan in het grootste deel van Canada, zo stelt het Amerikaanse oceanografische en atmosferisch instituut NOAA. De voor het Noordpoolgebied uitzonderlijke warmte valt samen met een laagterecord in het zeeijsoppervlak, dat al gevolgen heeft gehad op het weer in Noord-Amerika, Europa en Azië.

Een lagedrukgebied bij Groenland trekt warme lucht aan op een soortgelijke manier als in 2015. Volgens een recente publicatie in Nature van Kent Moore van de universiteit van Toronto komen dergelijke weersituaties, midwinteropwarming, door de klimaatverandering vaker voor. Met minder zeeijs kan de warmere lucht verder doordringen in het Noordpoolgebied, stellen de onderzoekers.
“Deze vreemde temperaturen dicht in de buurt van het vriespunt zijn onvoorstelbaar voor deze tijd van het jaar”, zegt klimatoloog Andrew King van de universiteit van Melbourne (Aus).

November

Niet alleen de voorspelde temperaturen zijn extreem. In november en december lagen de temperaturen in het Noordpoolgebied 2,5°C boven normaal. Dergelijke uitzonderlijke temperaturen hebben ook invloed op de trek van zeezoogdieren en zouden leiden tot massale sterfte van rendieren. King en zijn collega’s zouden hebben aangetoond dat dergelijke temperaturen vrijwel zeker worden veroorzaakt door klimaatverandering. Hoewel ze nog steeds zelden voorkomen, eens in de tweehonderd jaar, is te verwachten dat die in 2040 normaal zullen zijn.
De onderzoekers vergeleken modelberekeningen met en zonder de door de mens veroorzaakte broeikasgasuitstoot. “Die recordtemperaturen in november en december in de Arctica zie je niet als je de menselijke invloed weglaat”, schrijft King in The Conversation. “In het huidige klimaat met menselijke invloed komen die hoge temperaturen tenminste een keer in de tweehonderd jaar voor, in 2040 elke twee jaar, is de verwachting.” Dit artikel is nog niet in een beoordeeld tijdschrift verschenen.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.