Al veel langer is duidelijk dat het aantal insecten hard achteruit gaat, maar uit een overzichtonderzoek van 106 studies hebben wetenschappers rond Roel van Klink van het Duitse instituut voor biodiversiteit in Leipzig de conclusie moeten trekken dat voorheen veel voorkomende insecten het hardst achteruit zijn gegaan. Dat werd niet of minder geconstateerd voor weinig voorkomende insecten.Zeldzamere soorten gingen gemiddeld ook wel achteruit, maar die achteruitgang werd gecompenseerd door de toename van andere soorten. Volgens de onderzoekers komt de waargenomen achteruitgang van de soortenrijkdom van de insecten voor een belangrijk deel is terug te brengen tot de teruggang van de voorheen veel voorkomende insecten.
Overigens stellen de onderzoekers dat dit verhaal alleen opgaat voor locaties waarvan langetermijnwaarnemingen beschikbaar zijn. Toch durven ze te stellen dat het teruglopen van de insectenpopulaties grote gevolgen (kan) hebben voor de voedselketen en van ecosystemen.
Speculeren
Over hoe het komt dat vooral talrijk voorkomende insecten in aantal fiks zijn verminderd kunnen de onderzoekers, gezien de aard van het gebruikte materiaal, alleen maar speculeren. Die achteruitgang houdt volgens hen waarschijnlijk verband met menselijke activiteiten. Er zijn bijvoorbeeld onderzoeken die de achteruitgang van sommige overvloedige soorten toegeschreven aan klimaatverandering, de intensivering van het landgebruik en een afname van de voedselkwaliteit van planten.
Sommige soorten waren in het verleden misschien ook overvloedig omdat ze profiteerden van bepaalde vormen van historisch landgebruik (bijvoorbeeld de traditionele landbouw), maar zijn die recentelijk afgenomen doordat het landgebruik is veranderd, stellen ze.
Veel voorkomende soorten zijn vaak onevenredig belangrijk voor de structuur van ecosystemen evenals voor de diversiteit en overvloed van dieren hoger in de voedselketen. Hun achteruitgang heeft waarschijnlijk al geleid tot een grootschalige herstructurering van ecosystemen en zal dat blijven doen, speculeren ze (verder).